Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 
Slovensko gradivo
 
bȗjta rẹ́pa -e -e ž ‛prekmurska jed iz repe, kaše in svinjskega mesa’ (20. stol.).
 
Razlaga
 
Prvi del je ženska oblika trpnega deležnika prekmurskega glagola bùjti ‛ubiti, zaklati’ (o nastanku te prekmurske oblike glej Ra II, 155), ki ustreza osrednjeslovenskemu ubíti. Bujto repo namreč pripravljajo iz svežega svinjskega mesa, ki je bilo nekdaj na razpolago le ob zakolu.
 
Povezana iztočnica
 
Dalje glej bíti2.
Slovenski etimološki slovar³