Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 
Slovensko gradivo
 
cẹ̄nter -tra m ‛središče’ (19. stol.), centrȋrati, centrȃla, centrȃlen, centralīzem, centralizȋrati, centralizácija; v zloženkah, npr. centrifugȃlen (prvotno ‛ki beži od centra /navzven/’; drugi člen je iz lat. fuga ‛beg, tek’), egocẹ́ntričen (prvotno ‛ki ima sebe za center’; prvi člen je iz lat. egō̆ ‛jaz’).
 
Razlaga
 
Prevzeto (eventualno prek nem. Center, Zentrum, zentrieren, Zentrale, Zentrifuge) iz lat. centrum ‛središče’, kar je izposojeno iz gr. kéntron ‛središče’. Prvotnejši, v gr. še znani pomen je ‛bodica, želo, konica, igla’. Pomen ‛središče’ se je metonimično razvil iz ‛konica’, ker se pri risanju kroga s šestilom zabode v njegovo središče. Gr. beseda je ime orodja iz glagola kentéō ‛bodem, zbadam, pikam’ (Kl, 809).
 
Povezane iztočnice
 
Glej tudi ekscẹ́ntričen, epicẹ̄nter, koncentrȋrati.
Slovenski etimološki slovar³