Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani.
Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics,
ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko
preberete tu.
Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.
Piškotke uporabljamo za:
analitične namene – spremljamo vedenje uporabnikov, zato da lahko izboljšamo delovanje strani.
vaše preference – da si zapomnimo, kako želite, da vam deluje naš portal.
Tiskanje
Slovensko gradivo
kȋsati1-amnedov.lat.‛fermentare’, star.kísati, sed.kȋsam; od tod kȋslat.‛acetum’, kísel (16. stol.), kȋselkast, kíslost, kislína, kíslica, skȋsati.
Razlaga
Enako ali sorodno je stcslovan.kysělъ‛kisel’, hrv., srb.kȉsati‛pripravljati se k joku’, nar. tudi ‛kisati, fermentirati’, kȉseo‛kisel’, rus.kíslyj‛kisel’, češ.kysat‛kisati se’. Pslovan.*ky̋sati‛kisati, fermentirati’ je dalje enako z let.kûsât‛vreti, kipeti’, kar je prav tako tvorjeno iz ide.*kuh2t-, ničte prevojne stopnje baze*ku̯ah2t- ali *ku̯ath2-‛spuščati mehurčke, vreti, kisati se, fermentirati, gniti’ (Be II, 33, ES XIII, 269, Po, 627 s.). Slovan. in balt. glagol je tvorbeno morda deziderativ (LIV, 334).