Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani.
Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics,
ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko
preberete tu.
Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.
Piškotke uporabljamo za:
analitične namene – spremljamo vedenje uporabnikov, zato da lahko izboljšamo delovanje strani.
vaše preference – da si zapomnimo, kako želite, da vam deluje naš portal.
Tiskanje
Slovensko gradivo
krȍf1krófam‛ocvrto pecivo okrogle oblike z marmeladnim nadevom’=novolat.‛laganum turgidum’ (18. stol.).
Razlaga
Prevzeto iz nem.Krapfen‛krof’, nar. koroško tudi ‛v testo zavit žličnik kot jušna zakuha’, kar se je razvilo iz srvnem.krapfe‛kljuka, kavelj, krempelj’. Ta vrsta jedi je tako poimenovana zaradi svoje oblike. Krofi so sicer danes gladko zaobljeni, nekdaj pa so bili tako kot cmoki in žličniki (in današnje miške) bolj koničasti, zato so poimenovani po kljuki in kavlju (Be II, 81, Kl, 410, Pohl, Die Sprache der Kärntner Küche, 25 ss.).