Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 
Slovensko gradivo
 
povẹ́zniti -ẹ̑znem dov. ‛položiti tako, da je odprta stran česa votlega spodaj, pokriti’ = lat.‛evertere’ (16. stol.), redkeje z drugimi predponami, npr. navẹ́zniti ‛nagniti’, odvẹ́zniti ‛prav obrniti, odkriti’, podvẹ́zniti, zavẹ́zniti; nar. vẹ́zniti ‛povezniti’.
 
Razlaga
 
Beseda nima znanega sorodstva v drugih slovan. jezikih. Nesestavljeni glagol je nastal iz pslovan. *vě̋znǫti ‛povezniti’, kar je dalje sorodno z lit. vóžti ‛povezniti, pokriti’, apvóžti ‛prevrniti, pokriti, pospraviti’, let. vâzt ‛pokriti s pokrovom ali pokrovko, povezniti, zapreti’ (Kurkina, Etimologija 1979, 25). Besedna družina se je razvila iz ide. baze *u̯ah2g'- ‛pokriti, povezniti’ (slovan. gradivo je iz podaljšane stopnje *u̯ēh2g'-), iz katere je še lat. vāgīna ‛nožnica’ (glej vagȋna). Sorodna je z bazo *u̯ah2k-,
 
Povezana iztočnica
 
o kateri glej vẹ́ka.
Slovenski etimološki slovar³