Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Tiskanje
 
Slovensko gradivo
 
tršȁt -áta prid. ‛srednje velik in krepko razvit’ = lat.‛vastus’ in ‛ki ima močne poganjke, močne veje’, star. trsat (18. stol.), tršátost.
 
Razlaga
 
Sorodno je nar. hrv. tȑsnat, tȑšnat ‛tršat’. Izpeljano iz sloven. tȓš, star. tȑš, rod. tŕša ‛štor, parobek, deblo, hlod, trtni trs’ oz. danes pozabljene hrv. ustreznice, ki se ohranja v krajevnem imenu Trš in iz katere je izposojeno romun. tîrş ‛zakrnelo, grmu podobno drevo’. K besedotvorju prim. sloven. čokȁt, kar je izpeljanka iz čȍk. Beseda tȓš etimološko ni dokončno pojasnjena. Lahko je izpeljana iz tȓs (Sk III, 510) ali pa sorodna s hrv., srb. str̀šiti ‛štrleti’ in dalje z besedno družino, obravnavano pri štrlẹ́ti.
 

SNOJ, Marko, Slovenski etimološki slovar³, www.fran.si, dostop 3. 7. 2024.