Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 
Slovensko gradivo
 
z1 predl. z orod. ‛skupaj z’ = lat.‛cum’ (10. stol.), pred nezvenečimi soglasniki se uporablja različica s; tudi kot predpona, npr. združīti, spáriti, pred s- ali z- se uporablja različica se-, npr. sesíriti se, seznanīti; v starih sestavljenkah pred vzglasnim samoglasnikom tudi sn-, npr. sníti se.
 
Razlaga
 
Enako je stcslovan. ‛z’, hrv., srb. s, sa, rus. s, so, češ. s, se, slovaš. s, se. Pslovan. *, *sъn ‛skupaj z’ je do imenske predpone *sǫ- v podobnem razmerju kot pslovan. *po do *pa-, iz česar sledi, da je pslovan. * nastalo iz *sъn-, to pa iz sekundarne reducirane prevojne stopnje *som. Odpad nosnika zasledimo tudi v lit. su ‛z’ (Va III, 539 s., Frae, 935 s., Po, 902 s.).
 
Povezana iztočnica
 
Dalje glej so-.
Slovenski etimološki slovar³