Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

čemelak
ESSJ
Gradivo
čamalák m ‘čmrlj’ (panon. pkm.Mukič 2005), čamaˈla:k ‘isto’ (Bajzek Lukač 2009), po SLA pkm. čemelȃk ‘čmrlj’ (Grad – SLA), čamalȃk ‘isto’ (Križevci, Gornji Petrovci, Markovci – SLA).
Rekonstrukcija in primerjalno gradivo
Isln. dial. *čemeˈla:k m ‘čmrlj’, po vokalni asimilaciji (Ramovš 1935: 183) *čamaˈla:k ‘isto’ (pkm.) sln. dial. *čəmela ‘čebela’.
Etimološka razlaga
Z izpeljanko na -ak < *-akъ iz sln. dial. *čəmela ‘čebela’ je čmrlj najverjetneje poimenovan z maskulinativno tvorbo na -ak tipa gosák gọ̑s, torej ‘tisti, ki pripada čebeli’, ker obe žuželki oprašujeta cvetove. Enako funkcijo in pomensko motivacijo odražata tudi sinonimni dial. tvorjenki na -ar < *-arʼь in -ič < *-itʼь v panon. pkm. čemelár m, g -a ‘čmrlj’ (Novak 1996), po SLA pkm. če̦me̦lȃr (Strehovci, Gorica – SLA) in kor. zilj. čəmȇ̦l̥č ‘čmrlj’ (Podklošter/Arnoldstein – SLA) < *čəmelȉč. V to skupino dial. poimenovanj za čmrlja spadata tudi čmelák ‘Hummel’ (Janežič 1851) in panon. prleš. čme̦lȏ̦r ‘čmrlj’ (Gibina – SLA) < sln. čmelár, le da v razmerju do zgornjega gradiva enako kot č. čmelák ‘čmrlj’ in čmelár ‘isto’ kažeta na izpeljavo iz dial. variante brez vokaliziranega polglasnika v šibki poziciji med č in m, tj. sln. dial. *čmela ‘čebela’.
Povezave
čemela
čmela
[Metka Furlan]
NESSJ – Novi etimološki slovar slovenskega jezika