Zadetki iskanja
- vino svetlo rdeče barve kiselkastega okusa, z manjšo vsebnostjo alkohola, ki ga iz belih in rdečih sort grozdja po predpisanem tradicionalnem postopku proizvajajo na Dolenjskem
ETIMOLOGIJA: iz *cvikniti ‛skisati se’, prvotno ‛kislo, kakor ciknjeno vino’ - več ...
- 1. uživanje hrane, pijače v manjših količinah z namenom seznaniti se z njenim okusom, aromo
- 1.1. strokovno ocenjevanje, preverjanje okusa, arome, kakovosti hrane, pijače sploh
gastr. beli ovčji ali kozji sir nekoliko kiselkastega okusa, namočen v slanici, po izvoru iz Grčije: sir feta narežite in stresite v skledo; 20 dag fete
nekdaj vojaški kruh kiselkastega okusa: jesti komis; oskrbeli so se s komisom in suhim mesom / kos komisa / ekspr. ves mesec je živel ob komisu in vodi
● star. to je bilo takrat, ko sem še komis glodal ko sem bil pri vojakih
- ki je v zvezi s kartuzijanskim samostanom v Pleterjah
ETIMOLOGIJA: po kraju Pleterje
- rdeče vino s sadno aromo iz grozdja trte refošk, ki ga po predpisanem tradicionalnem postopku proizvajajo na Krasu