Zadetki iskanja
1. manjšalnica od bomba: metati bombice / vreči pasjo bombico; strašilna bombica v papirček zavita glinena kroglica in žveplo, ki ob udarcu poči
2. krušno pecivo v obliki majhnega hlebčka: speči kruhove bombice; polnozrnata bombica in zrezek
- 1. navadno v množini jed, oblikovana v kepo, kroglo, navadno močnata, z nadevom
- 2. ekspresivno glasen poljub
- 3. moteč občutek v grlu, ki otežuje požiranje
- 4. kot medmet, navadno ponovljeno posnema zvok glasnega poljuba
ETIMOLOGIJA: = hrv. cmȍk ‛zvok glasnega poljuba, glasen poljub’ iz ↑cmokati
ETIMOLOGIJA: ↑kruh
- 1. navadno v množini tanko razvaljano pečeno testo, navadno nekvašeno
- 1.1. navadno v množini jed iz takega poparjenega in zabeljenega testa
1. narediti, da je kaj na površini pečeno: meso opečemo, da dobi lepo skorjico; opeči papriko na štedilnikovi plošči; zrezke na hitro opeči / opeči kruhove rezine
2. nekoliko speči: meso je takoj opekla, da se ne bi pokvarilo
3. poškodovati kožo, tkivo z ognjem, električnim tokom, vročo ali jedko tekočino: po nesreči je opekla otroka; opeči s kropom, razbeljenim železom; brezoseb. mater je tako opeklo, da je umrla za ranami; opeči se z likalnikom; opeči si prste / koprive so jo opekle; sonce ga je opeklo
● pog., ekspr. pri tem si boš opekel prste doživel boš neuspeh
4. star. speči: za gostijo je opekel teleta
- opéči se pog., ekspr.
postati deležen česa neprijetnega, neugodnega: pusti to stvar, da se ne opečeš; opeči se pri kupčiji; že več se jih je opeklo pri njej
- opečèn -êna -o:
opečen hrbet; biti opečen po rokah; opečene kruhove rezine; lepo opečena teletina
električna priprava, v kateri se opekajo kruhove rezine: koščke kruha je zložila v opekač
1. cvreti, zlasti panirano živilo: pohati meso; pohati piščanca / pohati krofe
2. kaditi: pohati travo / pohati smotke
- póhan -a -o:
pohani piščanec; pohane kruhove rezine
● pog., ekspr. misliš, da ti bodo tam pohane piške v usta letele da se ti bo brez truda zelo dobro godilo
1. narediti, da je kaj na površini pečeno: popeči meso, zrezke; na hitro popeči / popeči kruhove rezine na štedilniku
2. s pečenjem porabiti: popeči vso moko; polovico kostanja so že popekli
- popečèn -êna -o:
popečen kruh z maslom
- navadno v množini pecivo iz pečenega kuhanega testa z nadevom, zlasti kot sladica s kremastim nadevom in oblita s čokolado
1. navadno s prilastkom odrezan kos, košček snovi, živila v ploščati obliki: pojedel je tri rezine slanine; debela, tanka rezina telečjega mesa / ocvrte kruhove rezine / kremna rezina slaščica iz maslenega testa in kreme / narezati na rezine
2. biol. košček tkiva, pripravljen za mikroskopiranje: obarvati, pripravljati rezine
3. ed., nar. deli rozg, odrezani pri obrezovanju; rožje: pobirati rezino / trtna rezina
električna priprava, v kateri se opekajo kruhove rezine, opekač: opeči kruh v toasterju