Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Zadetki iskanja

kájmak kájmaka samostalnik moškega spola [kájmak]
    mazav mlečni izdelek iz zorjene smetane kuhanega ovčjega, kravjega mleka, po izvoru z vzhodnega Balkana
ETIMOLOGIJA: prevzeto prek hrv., srb. kàjmāk iz tur. kaymak, iz kay- ‛čvrst, trd’ - več ...
SSKJ²
kájmak -a m (ȃ)
gastr. soljena smetana s kuhanega kravjega in ovčjega mleka: namazati kajmak na kruh; pleskavica s kajmakom
SSKJ²
pléskavica -e ž (ẹ̑)
na žaru pečen, zelo začinjen sesekljani zrezek: pleskavica s kajmakom
Pravopis
pléskavica -e ž (ẹ̑) tri ~e; snov. ~ s kajmakom
Celotno geslo Etimološki
plẹ̑skavica -e ž
Pleteršnik
plę̑skavica, f. = prašna konoplja, der Fimmel, Erj. (Torb.).
Jezikovna
Pridevnik, tvorjen iz imena »Leskovac«

V Sloveniji se je v kulinariki (še posebej v lokalih s t.i. balkansko kulinariko) in v živilskih trgovinah na žalost močno uveljavilo – po mojem mnenju – napačno poimenovanje za izdelke oz. hrano iz mletega mesa, ki izvira z območja srbskega mesta Leskovac. Prosim za strokovno mnenje oz. ustrezno slovensko rešitev. Hvala in lep dan!

Število zadetkov: 7