Zadetki iskanja
Slovar novejšega besedja
snov, ki se doda navadno živilu, da dobi ustrezno trajnost, gostoto, sprijemljivost, barvo, aromo: dodajanje aditivov; Za priporočene oziroma dovoljene količine uporabe aditivov po pravilnikih, ki jih proizvajalci spoštujejo in upoštevajo, lahko rečemo, da ne predstavljajo tveganja za zdravje E ← agl. additive ← poznolat. additīvus 'dodan' iz lat. addere 'dodati'
1. trta z majhnimi do srednje velikimi, zbitimi, koničastimi grozdi cilindrične oblike, po izvoru iz Francije: Suho peneče se vino je narejeno iz chardonnayja, modrega pinota in rebule | Letos so pustili 40 arov vinograda z nasadom šardoneja v bližini cerkve na Kapeli
2. zlatorumeno kakovostno vino iz grozdja te trte s cvetno ali sadno aromo: Chardonnay se je štiri mesece staral v barikih in diši po zrelem sadju in nežni vanilji | K pečenemu odojku se prilegajo barikiran šardone, malvazija in sivi pinot E ← frc. chardonnay po krajevnem imenu Chardonnay
postopek, pri katerem se pri dokončni pripravi jedi prižge močna in dišeča alkoholna pijača: S flambiranjem dobi jed aromo dodane alkoholne pijače E ↑flambírati
grška žgana pijača z aromo janeža: Kozarec ouza je nepogrešljiv pri grškem kosilu | Uzo izdelujejo s stoodstotnim ekstraktom janeža (zakon določa najmanj 20-odstotni ekstrakt) E ← ngr. ouzo, verjetno ← tur. üzüm 'grozd'
ugotavljanje kakovosti živil zlasti glede na okus in aromo; degustacijaSSKJ, pokušnjaSSKJ: ponujati v pokušino; brezplačna pokušina; pokušina vin; Pokušina svežega sira je bila simbolična poteza, saj domači evroskeptiki napovedujejo, da bodo tovrstni izdelki po vstopu države v Unijo izginili E (↑)pokúšati