- 1. začimbna rastlina s cevastimi listi ali njeni omeseneli podzemeljski deli: gojiti čebulo; prepražiti čebulo; čevapčiči s čebulo / zreži nekaj čebul na rezine
♦ bot. podzemeljsko steblo z mesnatimi luskolisti; čebulica - 2. pog., ekspr. žepna ura: privlekel je iz žepa srebrno čebulo / šalj. koliko je na čebuli? koliko je ura?
Zadetki iskanja
Slovar slovenskega knjižnega jezika
♦ gastr. ostekliti riž nahitro ga prepražiti, da med dušenjem zrna ne razpadejo
- ostekljèn -êna -o: ostekljena mizica; ostekljena okna
- 1. s praženjem narediti, da dobi živilo rjavo barvo: na olju prepražiti čebulo; prepražila je še drobtine in moko
- 2. pripraviti jed na majhni količini vroče maščobe: prepražiti jetra; pren., ekspr. sonce ga je temeljito prepražilo
Slovar novejšega besedja
na hitro prepražiti na zelo vroči maščobi s stresanjem ponve, brez mešanja: Na močnem ognju sotiramo kozice in fileje osliča E ← frc. sauter iz faire sauter 'povzročiti, da skače'