Zadetki iskanja
Slovar slovenskega knjižnega jezika²
izvorno orientalska orehova sladica, polita z medom ali s sladkornim sirupom: jesti baklavo; bosanska, turška baklava; okusna, sočna baklava; burek in baklava
nanašajoč se na moko: močnati cmoki, izdelki; izogibati se močnatih jedi; močnata juha / ima vso močnato obleko / močnata vreča / močnati plodovi moknati; močnat prah moknat, mokast
♦ gastr. močnata jed sladica, pecivo, ki se daje na koncu kosila ali večerje
palačinki podobna jed iz stepenih jajc, v katera so navadno vmešani različni dodatki: peči omlete; nadev, testo za omlete / gnjatna, skutina omleta; krompirjeva, zelenjavna omleta; omleta z gobami, s sirom / jajčna omleta / pohorska omleta sladica iz biskvitnega testa, nadevana z vloženimi brusnicami in obložena s stepeno sladko smetano
gastr. italijanska sladica iz kuhane sladke smetane, ohlajene in prelite s prelivom: panakota z gozdnimi sadeži; panakota in tiramisu / panakota z borovničevim, jagodnim prelivom
sladka jed, ki se navadno ponudi po glavni jedi: pripraviti sladico; postreči s sladico / sadna sladica
♦ agr. raztopina, nastala s kuhanjem slada in vode, za izdelovanje piva
gastr. zelo rahla sladica iz jajc, sladkorja, maščobe in dodatkov, na hitro pečena v pečici: sufleji in narastki / čokoladni, sadni sufle
sladica iz maskarponeja, čokolade, otroških piškotov, kave: pripraviti tiramisu; posladkati se s tiramisujem; rezina tiramisuja / jagodni tiramisu