Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Zadetki iskanja

SSKJ²
bešamél -a m (ẹ̑)
gastr. z mlekom zalita omaka iz svetlega prežganja: politi cvetačo z bešamelom
cvetáča cvetáče samostalnik ženskega spola [cvetáča]
    1. kulturna rastlina z omesenelim socvetjem navadno bele barve; primerjaj lat. Brassica oleracea
      1.1. ta rastlina, zlasti njeno socvetje, kot hrana, jed
ETIMOLOGIJA: cvet - več ...
SSKJ²
cvetáča -e ž (á)
kulturna rastlina z omesenelim socvetjem: jesti cvetačo; pridelati veliko cvetače
Celotno geslo Sinonimni
cvetáča -e ž
kulturna rastlina z omesenelim socvetjempojmovnik
SINONIMI:
SSKJ²
cvetáčen -čna -o prid. (ā)
nanašajoč se na cvetačo: cvetačni listi / cvetačna juha
cvetáčni cvetáčna cvetáčno pridevnik [cvetáčni] ETIMOLOGIJA: cvetača
Celotno geslo Sinonimni
cvetáčni -a -o prid.
ki je v zvezi s cvetačo
SINONIMI:
GLEJ ŠE: juha
gratiníran gratinírana gratinírano pridevnik [gratiníran]
    ki ima zaradi dodatnega pečenja v pečici, navadno skupaj s prelivom, naribanim sirom, hrustljavo skorjo
ETIMOLOGIJA: gratinirati
gratinírati gratiníram nedovršni in dovršni glagol [gratinírati]
    v pečici dodatno peči že kuhano, pripravljeno, navadno s prelivom polito, z naribanim sirom potreseno jed, da dobi hrustljavo skorjo
ETIMOLOGIJA: prevzeto (prek nem. gratinieren) iz frc. gratiner, iz gratin ‛gratinirana jed’, iz gratter ‛praskati, drgniti’
SSKJ²
izlésti -lézem dov. (ẹ́ ẹ̑)
priti iz česa, pomagajoč si z rokami in nogami: odprtina je bila ozka in bal se je, da ne bo mogel izlesti / dati cvetačo v slano vodo, da mrčes izleze / ličinka izleze iz jajčeca
    izlézel -zla -o:
    slana je uničila pravkar izlezli krompir; 
prim. zlesti
parmezán parmezána samostalnik moškega spola [parmezán]
    zelo trd sir rahlo pikantnega okusa iz kravjega mleka, ki se navadno riba, strga, po izvoru iz Italije
ETIMOLOGIJA: prevzeto prek nem. Parmesan in frc. parmesan iz severnoit. parmesano, knjiž. it. parmigiano, prvotno ‛paremski, iz Parme’, po italijanskem mestu Parma - več ...
SSKJ²
potrosíti in potrósiti -im dov., potróšen (ī ọ́)
1. narediti kaj nekoliko prekrito s čim sipkim, drobnim; potresti: potrositi cvetačo s sirom; potrositi s kumino
2. star. potrošiti, porabiti: za hišo je potrosil veliko denarja / škoda je vseh besed, ki smo jih potrosili izrekli brez uspeha
SSKJ²
razcvétkati -am dov. (ẹ̑)
razdeliti socvetje na posamezne cvetove, manjše dele: razcvetkati brokoli, cvetačo
SSKJ²
špináča -e ž (á)
kulturna rastlina z užitnimi listi: na vrtu gojijo kolerabo, cvetačo in špinačo; bil je zelen kot špinača / poletna, zimska špinača
 
vrtn. novozelandska špinača s plazečimi se stebelci in manjšimi srčastimi listi
// jed iz listov te rastline ali nekaterih drugih rastlin: otrok ne mara špinače; špinača iz kopriv
Število zadetkov: 14