Zadetki iskanja
// kisati zelje; ribati, tlačiti zelje / dušeno, sveže zelje; kislo zelje s kranjsko klobaso / belo s svetlo zelenimi, rdeče zelje z vijoličastimi listi; poljud. kitajsko zelje kapusnica z rumenkastimi, nagubanimi listi, združenimi v valjasto glavo, strok. kitajski kapus
● šalj. hoditi komu v zelje dvoriti njegovi ženi ali dekletu; vtikati se v zadeve, kjer ima že on svoje načrte, namene; nar. presno zelje redkejša jed iz zelja in krompirja
♦ gastr. posiljeno zelje jed iz svežega narezanega, dušenega in okisanega zelja; sladko zelje kuhano sveže zelje; musaka iz kislega zelja
- 1. delati kaj kislo: kisati juho; kisati z vinskim kisom
// povzročati, da postaja kaj kislo: kisati repo, zelje - 2. agr. konzervirati zeleno krmo s kisanjem v silosu; silirati: kisati travo / kisati krmo
- kísati se
- 1. zaradi vrenja postajati kisel: mleko, vino se kisa; zelje se že kisa
// ekspr. kvariti se, slabšati se: hrana se je že začela kisati
● ekspr. pamet se mu kisa v svojem ravnanju, mišljenju postaja nepreudaren; ekspr. vreme se že ves dan kisa je, postaja neprijetno, pusto - 2. ekspr. z izrazom na obrazu, z obnašanjem kazati nerazpoloženje, nejevoljo: pijte, kaj bi se kisali; ni ga bilo, nekaj se kisa / nehaj se že kisati jokati
- 1. narediti kaj kislo: posoliti in okisati fižol; okisati z limoninim sokom
// povzročiti, da postane kaj kislo: okisati zelje - 2. agr. konzervirati zeleno krmo s kisanjem v silosu; silirati: okisati travo / okisati krmo
- okísati se zaradi vrenja postati kisel: vino se je že okisalo
- okísan -a -o: okisani krompir krompirjeva solata; prav okisana solata; močiti koga z okisano vodo
- 1. dajati, nameščati težek predmet na drugega
- a) da se le-ta stisne, ne premika: obteževati kislo zelje
- b) zaradi večje teže, ravnotežja: obteževati ladje, žerjave; obteževati s kamni, svincem
- 2. delati kaj težje: plezalna vrv mu je zelo obteževala nahrbtnik; pren. skrb mu je obteževala srce
- 1. ekspr. jesti: sedli so za mizo in začeli natepavati / natepavati koruzni močnik / dan na dan natepavajo kislo zelje in fižol / tako natepava, da manjka že pol hleba; natepavati se s kruhom
- 2. ekspr., redko tepsti, pretepati: zakadil se je vanj in ga začel natepavati
● žarg. celo popoldne sva natepavala pingpong igrala
- 1. povzročati, da postaja kaj (zaradi vrenja) kislo; kisati: kvasiti kumare, zelje; sok je začel vreti in se kvasiti
// zastar. namakati, močiti: roke je dolgo kvasil v vodi - 2. dajati, dodajati kvas: kvasiti testo / kvasiti flancate
♦ gastr. kvasiti divjačino povzročati, da postaja v kvaši mehkejša in da dobiva določen okus
- kvásiti se, tudi kvasíti se redko vzhajati: kruh se kvasi
- kvášen -a -o tudi kvašèn -êna -o: kvašeno testo
- 1. povzročiti, da postane kaj kislo: mikrobi skisajo mleko; skisati repo, zelje
- 2. agr. konzervirati zeleno krmo s kisanjem v silosu; silirati: skisati travo / skisati krmo
- skísati se
- 1. zaradi vrenja postati kisel: na toplem se mleko skisa; vino se skisa
// ekspr. pokvariti se, poslabšati se: hrana se je skisala - 2. ekspr. postati nedejaven, nesposoben za kaj: moram delati, sicer se bom skisal; v taki samoti se bo skisal
● ekspr. možgani so se mu skisali, pamet se mu je skisala v svojem ravnanju, mišljenju je postal nepreudaren; ekspr. ob teh besedah se ji je obraz skisal postala je nerazpoložena, nejevoljna; ekspr. vreme se je skisalo postalo neprijetno, pusto
- skísan -a -o: imeti skisan obraz; ta človek je že ves skisan; skisana juha
● ekspr. skisan zrak pokvarjen, slab
♦ agr. skisana zemlja zemlja, ki vsebuje veliko humusnih kislin; sam.: v prostoru zaudarja po skisanem
- 1. povzročiti, da postane kaj kislo; skisati: skvasiti zelje
- 2. dati, dodati kvas; prekvasiti: skvasiti testo
- skvášen -a -o tudi skvašèn -êna -o: skvašeno testo
- 1. povzročiti, da postane kaj (zaradi vrenja) kislo; zakisati: zakvasiti zelje
- 2. dati, dodati kvas: zakvasiti testo
- zakvášen -a -o: zakvašen hlebec
♦ agr. razkisati tla z apnom; razkisati vino zmanjšati količino vinske kisline v njem; kem. razkisati z lugom
- podméden in podméten -a -o in podmedèn in podmetèn -êna -o: podmeden krompir; podmeden močnik
● nar. zahodno jed ima preveč kisali je prekisla
// kisla pijača: te kisali ne bom pil