Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Zadetki iskanja

SSKJ
zélje -a (ẹ́) kulturna rastlina s tesno prilegajočimi se, gladkimi listi: okopavati, posekati, saditi zelje; dve glavi zelja / zelje dela glave, gre v glave med rastjo se oblikuje v glave
// kisati zelje; ribati, tlačiti zelje / dušeno, sveže zelje; kislo zelje s kranjsko klobaso / belo s svetlo zelenimi, rdeče zelje z vijoličastimi listi; poljud. kitajsko zelje kapusnica z rumenkastimi, nagubanimi listi, združenimi v valjasto glavo, strok. kitajski kapus
 
šalj. hoditi komu v zelje dvoriti njegovi ženi ali dekletu; vtikati se v zadeve, kjer ima že on svoje načrte, namene; nar. presno zelje redkejša jed iz zelja in krompirja
 
gastr. posiljeno zelje jed iz svežega narezanega, dušenega in okisanega zelja; sladko zelje kuhano sveže zelje; musaka iz kislega zelja
SSKJ
kísati -am nedov. (ȋ) 
  1. 1. delati kaj kislo: kisati juho; kisati z vinskim kisom
    // povzročati, da postaja kaj kislo: kisati repo, zelje
  2. 2. agr. konzervirati zeleno krmo s kisanjem v silosu; silirati: kisati travo / kisati krmo
    kísati se 
    1. 1. zaradi vrenja postajati kisel: mleko, vino se kisa; zelje se že kisa
      // ekspr. kvariti se, slabšati se: hrana se je že začela kisati
       
      ekspr. pamet se mu kisa v svojem ravnanju, mišljenju postaja nepreudaren; ekspr. vreme se že ves dan kisa je, postaja neprijetno, pusto
    2. 2. ekspr. z izrazom na obrazu, z obnašanjem kazati nerazpoloženje, nejevoljo: pijte, kaj bi se kisali; ni ga bilo, nekaj se kisa / nehaj se že kisati jokati
SSKJ
okísati -am dov. (ȋ) 
  1. 1. narediti kaj kislo: posoliti in okisati fižol; okisati z limoninim sokom
    // povzročiti, da postane kaj kislo: okisati zelje
  2. 2. agr. konzervirati zeleno krmo s kisanjem v silosu; silirati: okisati travo / okisati krmo
    okísati se zaradi vrenja postati kisel: vino se je že okisalo
    okísan -a -o: okisani krompir krompirjeva solata; prav okisana solata; močiti koga z okisano vodo
SSKJ
obteževáti -újem nedov. (á ȗ) 
  1. 1. dajati, nameščati težek predmet na drugega
    1. a) da se le-ta stisne, ne premika: obteževati kislo zelje
    2. b) zaradi večje teže, ravnotežja: obteževati ladje, žerjave; obteževati s kamni, svincem
  2. 2. delati kaj težje: plezalna vrv mu je zelo obteževala nahrbtnik; pren. skrb mu je obteževala srce
SSKJ
natepávati -am nedov. (ȃ) 
  1. 1. ekspr. jesti: sedli so za mizo in začeli natepavati / natepavati koruzni močnik / dan na dan natepavajo kislo zelje in fižol / tako natepava, da manjka že pol hleba; natepavati se s kruhom
  2. 2. ekspr., redko tepsti, pretepati: zakadil se je vanj in ga začel natepavati
    ● 
    žarg. celo popoldne sva natepavala pingpong igrala
SSKJ
kvásiti -im tudi kvasíti -ím nedov. (ā ȃ; ī í) 
  1. 1. povzročati, da postaja kaj (zaradi vrenja) kislo; kisati: kvasiti kumare, zelje; sok je začel vreti in se kvasiti
    // zastar. namakati, močiti: roke je dolgo kvasil v vodi
  2. 2. dajati, dodajati kvas: kvasiti testo / kvasiti flancate
    ♦ 
    gastr. kvasiti divjačino povzročati, da postaja v kvaši mehkejša in da dobiva določen okus
    kvásiti se, tudi kvasíti se redko  vzhajati: kruh se kvasi
    kvášen -a -o tudi kvašèn -êna -o: kvašeno testo
SSKJ
skísati -am dov. (ȋ) 
  1. 1. povzročiti, da postane kaj kislo: mikrobi skisajo mleko; skisati repo, zelje
  2. 2. agr. konzervirati zeleno krmo s kisanjem v silosu; silirati: skisati travo / skisati krmo
    skísati se 
    1. 1. zaradi vrenja postati kisel: na toplem se mleko skisa; vino se skisa
      // ekspr. pokvariti se, poslabšati se: hrana se je skisala
    2. 2. ekspr. postati nedejaven, nesposoben za kaj: moram delati, sicer se bom skisal; v taki samoti se bo skisal
      ● 
      ekspr. možgani so se mu skisali, pamet se mu je skisala v svojem ravnanju, mišljenju je postal nepreudaren; ekspr. ob teh besedah se ji je obraz skisal postala je nerazpoložena, nejevoljna; ekspr. vreme se je skisalo postalo neprijetno, pusto
    skísan -a -o: imeti skisan obraz; ta človek je že ves skisan; skisana juha
     
    ekspr. skisan zrak pokvarjen, slab
     
    agr. skisana zemlja zemlja, ki vsebuje veliko humusnih kislin; sam.: v prostoru zaudarja po skisanem
SSKJ
skvásiti -im tudi skvasíti -ím dov., skvásil (ā ȃ; ī íredko  
  1. 1. povzročiti, da postane kaj kislo; skisati: skvasiti zelje
  2. 2. dati, dodati kvas; prekvasiti: skvasiti testo
    skvášen -a -o tudi skvašèn -êna -o: skvašeno testo
SSKJ
zakvásiti -im tudi zakvasíti -ím dov., zakvásil (ā ȃ; ī í) 
  1. 1. povzročiti, da postane kaj (zaradi vrenja) kislo; zakisati: zakvasiti zelje
  2. 2. dati, dodati kvas: zakvasiti testo
    zakvášen -a -o: zakvašen hlebec
SSKJ
razkísati -am dov. (ȋ) narediti, da kaj ni več (tako) kislo: z izpiranjem razkisati kislo zelje
 
agr. razkisati tla z apnom; razkisati vino zmanjšati količino vinske kisline v njem; kem. razkisati z lugom
SSKJ
podmésti -médem in -métem in podmêsti -mêdem in -mêtem dov., stil. podmèl podméla in podmêla (ẹ́; é) gastr. zgostiti jed z zmesjo moke in vode: podmesti kislo zelje
    podméden in podméten -a -o in podmedèn in podmetèn -êna -o: podmeden krompir; podmeden močnik
SSKJ
kisál -i [au̯ž (ȃ) nar. zahodno kisla repa ali kislo zelje: poln čeber kisali / svinjsko rebrce s kisaljo
 
nar. zahodno jed ima preveč kisali je prekisla
// kisla pijača: te kisali ne bom pil
SSKJ
kisáva -e ž (ȃ) star. kisla repa ali kislo zelje: kad s kisavo
SSKJ
kíselina tudi kiselína -e ž (í; í) nar. kislo zelje ali kisla repa: poln čeber kiseline / kiselina je bila dobro zabeljena
SSKJ
kislád -i ž (ȃ) ekspr. kisla repa ali kislo zelje: jesti kislad s krompirjem
Število zadetkov: 15