- mehki sir iz kravjega mleka, z zeleno plesnijo in rahlo pikantnega, slanega okusa, po izvoru iz Italije
Zadetki iskanja
prepasíranost -i ž, pojm. (ȋ) knj. pog. pretlačenost
1. s tlačenjem spravljati skozi kaj: pretlačiti paradižnik skozi sito / pretlačiti kuhan fižol
2. popolnoma, v celoti stlačiti: pretlačiti grozdje; dobro pretlačiti krompir, da ne ostanejo koščki
- pretláčen -a -o:
pretlačena skuta; pretlačeno sadje
1. agr. celo, razkosano ali pretlačeno sadje z dodatkom sredstva za konzerviranje, namenjeno za nadaljnjo predelavo: dati pulpo v sode / predelovati v pulpo / sadna pulpa
2. anat., navadno v zvezi zobna pulpa vsebina zobne votline, zobna meča: odstraniti oboleli del zobne pulpe
- 1. mehek nezorjen mlečni izdelek, narejen iz sirotke ali mleka
- 1.1. temu podoben živilski izdelek rastlinskega izvora
ETIMOLOGIJA: prevzeto iz neke roman. predloge, sorodne s furl. scòta < lat. excocta, deležnik od excoquere ‛pokuhati’, iz lat. ex ‛iz’ + coquere ‛kuhati’, prvotno torej ‛pokuhana (jed)’ - več ...
- 1. ki je v zvezi z vanilijo 1.; SINONIMI: vanilijev, vaniljev
- 1.1. ki je del vanilije 1.1.; SINONIMI: vanilijev, vaniljev
- 1.2. ki je iz vanilije 1.1. ali vsebuje vanilijo 1.1.; SINONIMI: vanilijev, vaniljev