Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino banána
banána repúblika publ.; pren.
 
Pomen
 
manjša gospodarsko in politično nerazvita državaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSlovenski potni list je zelo cenjen in si ga radi vtaknejo v nahrbtnik; z njim se da priti v ZDA, Kanado, Avstralijo, kamor koli, razen morda v kako banano republiko iz nekdanjega kluba neuvrščenih. Naš potni list je najkrajša in najbolj zgoščena knjižica domovinske vzgoje, tako rekoč kratki tečaj domovinske vzgoje, ki se poda v vsak žep. (Delo, 11. avg. 2003, NB)
Mar tak zakon ne uzakonja ekstremizma? Vse skupaj mi diši po zakonu o zaščiti redke živalske vrste v banana republiki, kjer si ga državljani potem razlagajo po svoje, če zanj sploh vedo. (Delo, 24. jun. 2000, NB)
Ali je v navadi, da diplomati v tujini obiskujejo objekte, kot so jedrske elektrarne, in potem sklicujejo tiskovne konference, kot je storil ameriški veleposlanik Johnny Young? Ja, to je običajno – v banana republikah. (Delo, 14. feb. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Izraz banana republika z različico banana država (državica) se je prvotno nanašal na majhne države v Latinski Ameriki, v katerih pridelujejo banane. Na to kaže tudi razlaga v SSKJ: bananske državice publ., slabš. državice v Latinski Ameriki. Razlaga, ki je glede na najnovejše gradivo že zastarela, je po SSKJ nekoliko nekritično povzeta v SP 2001. Izraz je verjetno vzet iz angleškega jezika: a banana republic. Oblikovno bolj poslovenjeni obliki sta bananska republika, bananska država.

dáti kómu banáno žarg.; pren.
 
Pomen
 
1. preprečiti komu met na košSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeNa košarkarskem igrišču v Strunjanu je najbolj živahno zvečer, ko mali košarkarji vzamejo vsako izgubljeno točko zelo zares. Največje veselje je, če se komu, po zgledu pravih košarkarjev, posreči dati »banano«. (Delo, 29. jul. 1998, NB)
Če je slednji vnovič tekmo presedel na klopi, se je Ming poigraval z eno najmočnejših centrskih navez v NBA, Timom Duncanom in Davidom Robinsonom. Ob 26 točkah je zbral še 18 skokov, Duncanu pa prilepil tudi »banano« in si prislužil spoštljive besede obeh zvezdnikov lige. (Delo, 5. dec. 2002, NB)
Owensa ni bilo več na spregled. Za večino temnopoltih košarkarjev pač ni večje sramote, kot če mu belec prilepi »banano«. Od tedaj naprej je Asvel zmogel le še 11 točk v 12 minutah. (Delo, 12. apr. 2003, NB)
2. ovirati koga, preprečiti komu kajSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeNajprej moram reči, da sem kar presenečen, da je vladna koalicija svoji ministrici dala na glasovanju o dnevnem redu »banano«, in to za zakon, ki se nanaša na eno od ključnih področij. In sicer to je področje regionalne politike in to je področje, s katerim se ukvarjajo nacionalne in nadnacionalne politike. (Državni zbor RS: 36. redna seja 17. 5. 2004, NB)
Novinarji Glasa pa poznajo še kakega novinarja in tem seveda ni vseeno, kaj si ga gre takle Gros z njihovimi kolegi. Zato so mu še oni nastavili kako banano. In prepričan sem, da ga je neprestano medijsko spodjedanje neslo tudi na volitvah. (Delo, 19. dec. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem dati komu banano z različico prilepiti komu banano temelji na pomenu sestavine banana: ‘blokada pri metu na koš pri košarki’, preneseno na druga področja tudi ‘ovira, prepreka, težava’. Povezava s pomenom ‘blokada’ je razvidna iz naslednjih zgledov: Podelil jim je kar devet blokad, kar je tretji najboljši izkupiček v tej sezoni NBA nasploh. Z »banano« več sta pred njim le Ben Wallace (Detroit) in Jermaine O‘Neal (Indiana). Da mu utrujenost ob petem nastopu v sedmih dneh ni prišla do živega, je Nesterović pokazal že v prvih sedmih minutah tekme, ko je gostiteljem prilepil štiri blokade. (Delo, 12. mar. 2003, NB) | Mourning je učinkovito nadomestil že dolgo poškodovanega organizatorja igre Tima Hardawaya in drugega strelca Vročice Jamala Mashburna ter s 17 točkami, 10 skoki in 5 blokadami prekinil niz osmih zaporednih zmag Utaha v Miamiju. Z zadnjo »banano« je 13 sekund pred koncem tekme tudi zaustavil poskus izenačenja Bryona Russlla. (Delo, 24. dec. 1999, NB)

dobíti banáno žarg.; pren.
 
Pomen
 
1. biti oviran pri metu na košSkrij zgled▾
 
Zgled rabeToda comeback je bil kaj klavrn: Ewing je izgubil že uvodni skok za mrtvo žogo, pri prvem metu dobil »banano« in zgrešil pet prvih poskusov iz igre. (Delo, 9. maja 1998, NB)
2. biti oviran pri čem splohSkrij zgled▾
 
Zgled rabeSrbija: Vlade Divac dobil banano. Takoj ko je zvezdnik NBA Vlade Divac z upravo glavnega srbskega zaščitnega znaka mineralne vode Knjazom Milošem podpisal pismo o nameri za prevzem večinskega deleža (s kombinacijo dokapitalizacije in nakupa delnic), je naletel na oviro. (Delo, 17. avg. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. dati komu banano.

prilépiti kómu banáno, gl. dati komu banano.
Slovar slovenskih frazemov