Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino lók
bíti napét kot lók ekspr.; primera
 
Pomen
 
biti zelo napetSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePred igrami leta 2000 sem bil napet kot lok. V sebi sem nosil strašno velik pritisk, ki ga zdaj sploh ne občutim. (Delo, 5. jul. 2004, NB)
Žbogar je bil na vse pripravljen. Čeprav je bil napet kot lok, je brzdal živce in ohranjal popolno koncentracijo. Na regatnem polju se je marsikaj dogajalo, njegovi pozornosti pa ni ušlo prav nič … (Delo, 23. avg. 2004, NB)
Rada delam slikanice, kjer število slik ni preveliko in kjer lahko gradim likovno napetost kot lok od začetka do konca. Vsaka slika je samostojna, hkrati pa je kot pri kolažu del celote. (Delo, 19. dec. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Primera biti napet kot lok temelji na dejstvu, da je lok že sam po sebi prvotno orožje, ki ga je pri vsakokratni uporabi treba napeti.

izogíbati se kómu/čému v velíkem lóku, gl. v velikem loku.

izogníti se kómu/čému v velíkem lóku, gl. v velikem loku.

napénjati lók ekspr.; pren., tudi prenapenjati
 
Pomen
 
pretiravati, iti v skrajnostSkrij zgled▾
 
Zgled rabeV tej državi v resnici včasih zaradi javnega interesa naredimo kaj, kar iz perspektive posameznika v resnici najbrž ni najbolj pravilno. Spomnite se, da ko smo razpravljali o cestnem obroču, o avtocestah, je kar nekaj primerov bilo tistih ljudi, ki so zaradi javnega interesa, zato tudi, ker so napenjali lok pri pogajanjih z Darsom, jim je sodišče skozi dolgotrajni postopek poseglo v njihovo privatno lastnino in jih razlastninilo nekega zemljišča, čez katerega je šla ta avtocesta. (Državni zbor RS: 2. redna seja 31. 01. 2001, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. prenapeti lok.

ne napénjati lóka ekspr.; pren., nikal.
 
Pomen
 
ne pretiravati, ne iti v skrajnostSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOpomnil ga je, naj bo strog, a naj pazi, da ne bo razburjal ljudi. Povedal je, da mu je pritožba tlačanov v enem oziru dobro došla: s prisego bo lahko pričal pred stanovi, da Tolminci dejansko niso uporni, če ne plačujejo Gorici davka na meso, ker so res od sile ubogi in ne gre napenjati loka do skrajnosti. (I. Pregelj, Tolminci, NB)
Kolegice in kolegi! Seveda ne želim napenjati loka pri tem amandmaju. Rešpektiram tudi mnenje sekretariata za zakonodajo, ki je opozoril na spornost tega amandmaja, pa tudi tistih amandmajev, ki so bili vloženi k 5. členu tega zakona. (Državni zbor RS: 43. izredna seja 21. 1. 2000, NB)
Opomnil ga je, naj bo strog, a naj pazi, da ne bo razburjal ljudi. Povedal je, da mu je pritožba tlačanov v enem oziru dobro došla: s prisego bo lahko pričal pred stanovi, da Tolminci dejansko niso uporni, če ne plačujejo Gorici davka na meso, ker so res od sile ubogi in ne gre napenjati loka do skrajnosti. (Ivan Pregelj, Tolminci, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. prenapeti lok.

obíti kóga/kàj v velíkem lóku, gl. v velikem loku.

ógniti se kóga/čésa v velíkem lóku, gl. v velikem loku.

prenapénjati lók, gl. prenapeti lok.

prenapét lók, gl. prenapeti lok.

prenapéti lók ekspr.; pren., nedov. prenapenjati
 
Pomen
 
pretirati, iti v skrajnostSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeSociobiologi so pogosto poskušali prenapeti lok, ko so iz Darwinove selekcije sklepali direktno na pravila kulture. Očitno je premalo znano o tem, kako pravila, ki so zapisana v gene, učinkujejo v civilizaciji. (Delo, 14. nov. 1998, NB)
Čustveno nabiti val izbrisanih in afer, ki je v prvi polovici leta dajal zagon desnici, se je v glavnem izčrpal. Janša, ki je vso to ofenzivo vodil, je pri enem in drugem verjetno prenapel lok in do konca izčrpal možnosti emocionalnega angažiranja volivcev … (Delo, 6. jul. 2004, NB)
Evropsko unijo po dogovoru o financiranju širitve čakajo težka pogajanja s kandidatkami. Danski ministrski predsednik in predsedujoči v Uniji Rasmussen je po sestanku premierov in predsednikov držav kandidatk in sedanjih članic Unije že opozoril, da bi bilo zelo nevarno prenapenjati lok. (Delo, 30. okt. 2002, NB)
»Čas je pomembna vrednota v življenju,« pravi Andrej Škafar, »a se tega premalo zavedamo in se ne znamo ustaviti.« Sam je prenapeti lok vsakdanje naglice pred nekaj leti pretrgal, pustil službo in začel živeti drugače. (Delo, 1. okt. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Pomen frazema prenapeti lok je tesno povezan z rekom Prenapeti lok rad poči. Ta ponazarja dejstvo, da lok kot nekdanje strelno orožje (dandanes športni rekvizit) poči, če ga preveč napnemo. Glagolska zveza prenapeti lok se preneseno uporablja za izražanje pretiravanja, zahajanja v skrajnost, pridevniška zveza prenapeti lok pa, kot kaže zadnji navedek, v pomenu ‘pretiravanje, skrajnost’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik fr.passer la mesure
aller trop loin
nem.den Bogen überspannen

v velíkem lóku ekspr.; prisl. zv., tudi pren.
 
Pomen
 
na daleč, v varni razdaljiSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeOd preskakovanja zajtrka do racionaliziranja, zakaj lahko pojeste še četrti kos pice, smo za vas izbrali 50 napak pri hujšanju, ki jih pozorno preberite in se jim skušajte izogibati v velikem loku, če želite urediti svoje prehranjevanje in shujšati. (Viva, avg. 2003, NB)
Je pač tako, da imajo ljudje z bolj kosmato vestjo svojevrsten sedmi čut in že na daleč »zavohajo« policista. Sploh pa se raje v velikem loku izognejo vsakomur, ki bi utegnil biti tesneje povezan z varuhi reda in miru, če so seveda sami. (Delo, 3. jul. 1999, NB)
To bo tekma, ki se je bodo igralci športne napovedi – razen akterjev samih? – v velikem loku izognili, kajti vse je povsem nepredvidljivo. (Delo, 12. apr. 2003, NB)
»Saj veste, podjetniki se običajno v velikem loku izogibajo kriznim območjem,« je za Delo povedal dr. Vladimir Gligorov, eden od avtorjev poročila in strokovnjak za balkanska gospodarstva na WIIW. (Delo, 14. jul. 2000, NB)
Kdaj že, je pomislil, kdaj že me je bilo nazadnje strah? Odtaval je okrog hiše in temna senca se mu je v velikem loku ognila. (D. Jančar, Galjot, NB)
O, imel je zelo tenak nos, kar se tiče umazanije in smradu. Z Zamorko in otroki sploh ni govoril, pa tudi brata je najraje obšel v velikem loku. (C. Kosmač, Pot v Tolmin, NB)
Policaj, ki je včasih na široko postaval na vogalu in bingljal s svojo palico, se mu je zdel dvakrat širši kot sicer. Razlezel se je čez ves pločnik, in ko ga je Gregor Gradnik v velikem loku obšel, se mu je zdelo, da med prežvekovanjem gleda za njim. (D. Jančar, Posmehljivo poželenje, NB)
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik nem.einen [großen] Bogen um jmdn. machen
einen [weiten] Bogen um jmdn. machen
Slovar slovenskih frazemov