Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino oblák
bíti v oblákih, gl. živeti v oblakih.

čŕni obláki se zbírajo nad kóm/čím ekspr.; mn., pren.
 
Pomen
 
velika nesreča, zlo se najavlja komu, čemuSkrij zgleda▾
 
Zgleda rabeČrni oblaki se zbirajo nad svetom, novi in novi konflikti se vrstijo na začetku tretjega tisočletja, svetovni mir je v resni nevarnosti, je skrušen, v dve gube stisnjen, tudi zelo pretresen izjavil papež, ki je zaznamoval drugo polovico 20. stoletja z odločilnim posegom v svetovno politiko … (Delo, 11. dec. 2001, NB)
Nevihtni oblaki se zbirajo tudi nad najpomembnejšo svetovno finančno organizacijo – IMF. Kot pišeta Financial Times in Wirtschaftswoche, je Busheva administracija nedavno torpedirala osnutek pravil, ki bi urejala javnofinančno nesolventnost držav članic. (Delo, 27. mar. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem črni oblaki se zbirajo nad kom/čim je nastal po prenosu iz besedne zveze oblaki se zbirajo (tudi zgrinjajo, visijo), ki pomeni, da se pripravlja nevihta, neurje. Na slednje kažejo tudi sestavine črni, nevihtni, temni.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.[crni] oblaki nadvijaju se nad kim, nad čim
[crni] oblaki skupljaju se nad kim, nad čim
[crni] oblaki vise nad kim, nad čim
nem.eine dunkle Wolke zieht sich über jmdm., über etwas zusammen
eine dunkle Wolke ballt sich über jmdm., über etwas zusammen

čŕni obláki se zgrínjajo nad kóm/čím ekspr.; mn., pren.
 
Pomen
 
velika nesreča, zlo se najavlja komu, čemuSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeČrni oblaki se zgrinjajo nad Hrvati. Demografi menijo, da bo Hrvaška leta 2050 zaradi negativnega naravnega prirastka imela manj prebivalcev kot Beograd. (Delo, 5. jun. 2000, NB)
Črni oblaki se zgrinjajo nad inšpektoratom mestnega redarstva, vendar ne zavoljo vremena, temveč zaradi domnevnih nezakonitostih, ki jih počnejo odgovorni na mestnem inšpektoratu. (Delo, 12. jan. 2002, NB)
Še bolj črni oblaki se zgrinjajo nad Barcelono. Po tem, ko je izgubila vse tri tekme 2. dela evrolige v domači dvorani, se lahko reši le z visoko zmago nad Benettonom, pomagati pa bi ji moral še Panathinaikos v dvoboju s Sieno. (Delo, 3. apr. 2004, NB)
Temni oblaki se zgrinjajo tudi nad novim operacijskim sistemom Longhorn, ki bo luč sveta ugledal predvidoma leta 2006, vseboval pa bo Microsoftove internetne aplikacije in programe za upravljanje baz podatkov, zato se utegne ponoviti zaplet s sistemom Windows. (Delo, 25. mar. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. črni oblaki se zbirajo nad kom/čim.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik hr., srb.[crni] oblaki nadvijaju se nad kim, nad čim
[crni] oblaki skupljaju se nad kim, nad čim
[crni] oblaki vise nad kim, nad čim
nem.eine dunkle Wolke zieht sich über jmdm., über etwas zusammen
eine dunkle Wolke ballt sich über jmdm., über etwas zusammen

dvígniti oblák prahú ekspr.; pren.
 
Pomen
 
povzročiti razburjenje, govoriceSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeVeter, ki je po pričetku stečaja oziroma likvidacije v dveh hranilno-kreditnih službah dvignil oblak prahu nad na videz mirnim, odmaknjenim in skoraj pozabljenim delom finančnega sektorja, je odgrnil tudi zaveso, ki je doslej zakrivala zanimiv problem. (Delo, 7. nov. 2002, NB)
V Nemčiji se je dvignil oblak prahu v zvezi z navijaškimi dresi kluba Borussia Dortmund, ki naj bi bili strupeni. (Delo, 8. jan. 2000, NB)
Oblak prahu, ki ga je dvignil dvoboj Witherspoon – Smith, je nazadnje botroval zahtevi inšpektorja države New York po neodvisni preiskavi. (Delo, 6. apr. 1999, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem dvigniti oblak prahu temelji na prenesenem pomenu besedne zveze oblak prahu, v kateri oblak pomeni ekspr. ‘velika količina, množina delcev česa v ozračju’.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to make a great stir
to create a great sensation
it.sollevare un polverone
sollevare un putiferio
hr.dići prašinu
dizati prašinu
nem.Staub aufwirbeln

gradíti gradôve v oblákih, gl. grad.

gradíti zláte gradôve v obláke, gl. grad.

kàj je [šè]v oblákih ekspr.; pren., mn., v povedni rabi
 
Pomen
 
kaj je neizvedljivo, zelo odmaknjeno od stvarnega, konkretnega življenjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabePrijazno in umirjeno, nikakor pa ne vzhičeno, kot bi zdaj nekateri želeli prikazati. Zgodba ni v oblakih, marveč trdno na tleh. (Delo, 9. apr. 2001, NB)
Veliko bolj v oblakih je za zdaj predvidena denacionalizacija prostorov, ki jih že od leta 1960 zaseda in uporablja strunjanski Center za usposabljanje Elvira Vatovec. (Delo, 5. maja 2001, NB)
Vse to je še v oblakih, saj ukvarjanje s kmetijstvom v tem času ni ravno perspektivna dejavnost, je razlagal. (Delo, 7. sep. 2002, NB)
»Marsikdo bi že naredil steber, pa nima denarja,« je predsednik uprave Banke Celje, Niko Kač, odgovoril na Delovo vprašanje, zakaj so načrtovani vladni bančno-finančni stebri še vedno v oblakih, ne pa na trdnih tleh. (Delo, 23. jan. 2004, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. biti v oblakih.

nevíhtni obláki se zbírajo nad kóm/čím, gl. črni oblaki se zbirajo nad kom/čim.

obljúbljati gradôve v oblákih, gl. grad.

pásti z oblákov ekspr.; pren., tudi kot primera
 
Pomen
 
po velikem navdušenju, evforiji, brezbrižnosti znajti se v resničnosti, zavedeti se resničnega življenjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZ včerajšnjim slovesom od svojcev in prijateljev na brniškem letališču so najboljši košarkarji končali obdobje načrtov in iluzij. Po poletu prek Züricha v turško glavno mesto so padli z oblakov in pristali na trdnih tleh tudi v polnem pomenu besede. (Delo, 30. avg. 2001, NB)
Njegova zvezda skoraj ne more više, piše L’Espresso, njegova slava v Španiji in Italiji meji na histerijo. Tako je vroč, da tvega, da pade z oblakov v peklensko žrelo gledalcev, kjer ni aplavzov, temveč huronsko kričanje, kjer ni občudovalcev, ampak množica kanibalskih oboževalcev … (Delo, 5. apr. 2004, NB)
Zanimamo jih le vsake štiri leta ob volitvah. Tudi nasploh so mediji največ pripomogli, da so naši politiki malo padli z oblakov, pa tudi privilegirani sloji v državi – še najbolj zdravniki – so se le malo zbali javnega mnenja in vsaj navidezno zmanjšali apetite. (Delo, 26. apr. 2002, NB)
Ko sem znova prišel nekoliko k sebi, sem odšel k poveljniku mestne straže in ga vprašal, kaj naj storim z ujetnikom. Toda videti je bilo, kot da je poveljnik padel z oblakov. Dejal je, da ne ve, o čem govorim in da ukazov, ki sem jih prejel, ni izdal on. (Alexandre Dumas, Trije mušketirji, NB)
Gospoda so mi rekli, da moram mrtvega tožiti. Kar pride, kakor da bi z oblakov pal. Potlej je prihajal nekaj časa večkrat, sedaj pa redko. (Josip Jurčič, Doktor Zober, NB)
 
Izvor frazema
 
Gl. živeti v oblakih. Frazem pasti z oblakov kot primero navaja že M. Cigale I, 757, pri iztočnici Himmel, kjer nemško wie vom Himmel gefallen pojasnjuje s slovenskim kakor bi bil z oblakov padel, ves tuj, nezveden.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to come down to earth
to be brought down to earth
hr., srb.spustiti se iz oblaka
it.cascare dalle nuvole
nem.aus allen Wolken fallen
pol.spaść z obłoków

plávati v oblákih, gl. živeti v oblakih.

postávljati gradôve v oblákih, gl. grad.

témni obláki se zgrínjajo nad kóm/čím, gl. črni oblaki se zgrinjajo nad kom/čim.

zídati gradôve v oblákih, gl. grad.

zídati zláte gradôve v obláke, gl. grad.

živéti v oblákih ekspr.; mn., pren.
 
Pomen
 
ukvarjati se s stvarmi, premišljati o stvareh, ki so neizvedljive, zelo odmaknjene od stvarnega, konkretnega življenjaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabeZa mnoge so fotografije z Mallorce še en dokaz, da minister živi v oblakih. Če ne prej, bo to jasno na prihodnjih volitvah. (Delo, 28. avg. 2001, NB)
Ne živim v oblakih. Zavedam se, da sem svojo učno dobo že prerasel. (Delo, 22. mar. 2003, NB)
Pristop mojih igralcev ni bil pravi, niso naredili tistega, kar smo se dogovorili. Opozarjal sem jih, toda očitno so živeli v oblakih. (Delo, 22. mar. 2004, NB)
Zdaj, ko ve, kaj je pekel, je spet poln mladostne zagnanosti. »Živel sem v oblakih, padel pa na trdna tla.« (Delo, 28. maja, 2004, NB)
Predstavniki industrije namreč mislijo, da mladi, ki šele dokončajo študij, živijo v oblakih in da niso realistični, mladi pa so po drugi strani prepričani, da gre ljudjem iz industrije predvsem za denar. (Delo, 7. okt. 1998, NB)
Tak zlom bi postavil Goričane in tiste Slovence, ki vidijo v hazardu možnost za resen razvoj in zaslužek, spet na realna tla. Zdaj premnogi živijo v oblakih, ki si jih niso nikoli zaslužili. (Delo, 13. feb. 1998, NB)
»Bili smo že precej visoko v oblakih, mislim da je poraz prišel še pravočasno,« je misli strnil tiskovni predstavnik kluba, čigar igralci so z mislimi že pri žrebu za ligo prvakov … (Delo, 24. avg. 2004, NB)
Te (tj. gostiteljice, op. J. K.) so bržkone tudi še nekoliko plavale v oblakih zaradi osvojene srebrne kolajne z ukrajinsko reprezentanco na evropskem prvenstvu pred tremi tedni v Romuniji. (Delo, 8. jan. 2001, NB)
Vedel sem, da bo pri vrhu, če bo obdržal formo z EP na dirkališču in predvsem če se bo znal spustiti na tla po zlati kolajni, ki jo je osvojil. A očitno ni dolgo plaval v oblakih. (Delo, 3. avg. 2002, NB)
Nismo plavali v oblakih. Do potankosti smo se zavedali, koliko smo sposobni doseči v tej sezoni; zato smo ob koncu prav prepričljivo osvojili naslov prvaka. (Delo, 27. mar. 1998, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem živeti v oblakih temelji na prislovni zvezi v oblakih, ki je prispodoba nadzemeljskega, neresničnega, neuresničljivega. Bivanje v takem okolju nakazujejo sestavine biti, živeti, plavati. Frazem biti v oblakih se lahko uporablja tudi neosebno v 3. osebi za izražanje česa neuresničljivega: kaj je [še] v oblakih. Odhod iz takega okolja oziroma stanja izraža sestavina pasti v frazemu pasti iz oblakov.
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.to be (living) in the clouds
to have one’s head in the clouds
češ.létat v oblacích
žít v oblacích
létat nad oblaky
žít nad oblaky
fr.vivre sur son nuage
hr., srb.živjeti u oblacima
nem.auf/über den Wolken schweben
pol.bujać w obłokich
rus.vitat’ v oblakah
stroit’ vozdušnye zamki
Slovar slovenskih frazemov