Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 Frazemi s sestavino Scíla
krmáriti med Scílo in Karíbdo, gl. med Scilo in Karibdo.

krmárjenje med Scílo in Karíbdo, gl. med Scilo in Karibdo.

med Scílo in Karíbdo ekspr.; pren.
 
Pomen
 
med dvema velikima nevarnostmaSkrij zglede▾
 
Zgledi rabe… hkrati pa bo vedno bolj prikrajšan tudi domači bolnik. Ta pa je, kot vse kaže, že zdaj potegnil kratko in je v primerjavi z marsikatero državo, ki nima takšnega strokovnega zaledja v medicinskem kadru, ima pa vrhunsko opremo, obtičal med Scilo in Karibdo. (Delo, 4. sep. 2004, NB)
Pisatelj se v tej knjigi ne vpraša, zakaj je uspel. Sam je vedel, kako spretno je plaval med Scilo in Karibdo italijanstva, hrvaškega istranstva in pogojno celo slovenstva, a hkrati je prisegel le na držo italijanskega pisatelja. (Delo, 17. sep. 2002, NB)
Zavodi za varstvo naravne in kulturne dediščine morajo pri podpisovanju soglasij upoštevati varstveni režim, predpisan z zakonom. Zavedajo se tudi, da cerkveni objekti rabijo ljudem in da so potrebni obnove, zato plujejo med Scilo in Karibdo ter iščejo najprimernejše rešitve, ki naj bi zadovoljile želje investitorja ali predlagatelja sprememb na eni strani in bi na drugi strani ustrezale tudi spomeniškovarstvenim kriterijem. (Delo, 14. okt. 1999, NB)
V posebnem položaju je Grčija, kjer več kot devetdeset odstotkov prebivalstva podpira Srbijo in ne Nata. Grška vlada tako s težavo vozi med Scilo in Karibdo, a zaenkrat tudi ni naredila nič spektakularnega, na primer zagrozila z vetom ali kaj podobnega. (Delo, 29. maja 1999, NB)
Mi je tudi čisto vseeno, kdo bi ga hodil poslušat, morda tudi predsednik države. Končno bi to bila njegova privatna zadeva – predsednikova namreč. Nekaj drugega pa je, če politik povabi na svoj klepet tujega državnika in ga postavi v satirični kontekst, v katerem mora hočeš nočeš voziti med Scilo in Karibdo. (Delo, 1. apr. 2000, NB)
Poudariti je treba izravnavo svobode izražanja mnenj in obveznost sodnika, da vzdržuje zaupanje v pravosodje. Gre za vožnjo med Scilo in Karibdo, kjer lahko pripomore ustrezna poklicna etika – dolžnost samoomejevanja in primernost. (Delo, 25. apr. 1998, NB)
Vodstvo šole nas je v preteklem šolskem letu na kar nekaj srečanjih na novosti dobro pripravilo in tudi kar se da uspešno krmarilo med Scilo in Karibdo pri pripravi urnika za naše devetletne sedmošolce, za kar je najbrž potrebovalo kar nekaj čarovniških spretnosti. (Delo, 1. dec. 2003, NB)
A celo tam so ruskega predsednika Vladimirja Putina nedavno gostili na nadvse prisrčnem »vrhu jastogov«, zato vprašanje, ali je slovenski premier Janša ravnal smotrno, ko se je preprosto odpovedal srečanju s Putinom, ni nikakršno iskanje dlake v jajcu. Nenazadnje so se dobri državniki zapisali v zgodovino predvsem s tem, da so tudi med viharji spretno krmarili med Scilo in Karibdo. (Delo, 30. jul. 2007, NB)
Problem oddaje je neprestana podvrženost dvoumnosti svojega naslova, ki bi se lahko glasil tudi Knjiga me ne briga. Včasih je krmarjenje med Scilo in Karibdo uspešno, drugič ne. (Delo, 25. jan. 2003, NB)
To je povečanje prožnosti dela, hkrati z zagotovitvijo ustrezne stopnje socialne varnosti. Pogajanja s socialnimi partnerji je s spretnim krmarjenjem med Scilo in Karibdo, če se lahko tako izrazim, pripeljala sedanja ministrica Marjeta Cotman. Povsem nasprotujoči si začetni interesi so se na koncu uravnotežili in dobili smo kompromisni predlog, ki ga danes sprejemamo. (Državni zbor RS: 32. redna seja 29. 10. 2007, NB)
V Bosni smo se muslimani znašli med Scilo in Karibdo. Na zahodu niso samo Hrvati, ampak je krščanski ves zahod, na vzhodu niso le Srbi, ampak ves pravoslavni svet. (Delo, 30. okt. 1999, NB)
Potem ko je Giggs kot lisica pred tropom lovskih psov zdivjal mimo Juventusove statične obrambe in še drugič prelisičil Buffona, je bilo jasno, da bo poletni prestop k Interju še bolj aktualen. Italijani so se ob van Nistelrooyevem prihodu znašli med Scilo in Karibdo. Zasanjanemu Tudorju bi se imel Ruud celo čas zahvaliti, preden je njegovo zmedenost kaznoval z golom. (Delo, 27. feb. 2003, NB)
 
Izvor frazema
 
Frazem med Scilo in Karibdo izhaja iz Homerjeve Odiseje in grškega izročila, po katerih je nevarnost morske poti skozi Mesinsko ožino na Siciliji ponazorjena z dvema pošastma: Scila, strma in nevarna čer, je predstavljena kot šestglava pošast, nasproti pa Karibda, poguben vrtinec, brezno kot velikanka, ki požira ljudi. Če so se morjeplovci hoteli izogniti drugi, jih je zgrabila prva in obratno. Frazem se glasi lat. incidit in Scyllam, qui vult vitare Charybdim (dobesedno ‘pade v Scilo, kdor se želi izogniti Karibdi’), fr. tomber de Charybde en Scylle v pomenu ‘izogniti se eni nevarnosti in s tem pasti v drugo’. Iz tega so se v sodobnih jezikih razvili izrazi, ki pomenijo dvojno nevarnost. Frazem omenja J. Glonar, SSJ 345, pri iztočnici Scila: nad Scilo in Karibdo: med krnico in pečino (med dvema nevarnostima).
 
Tujejezični ustrezniki
 
Jezik in ustreznik angl.between Scylla and Charybdis
češ.mezi Scyllou i Charybdou
hr., srb.između Scile i Haribde
nem.zwischen Scylla und Charybdis
rus.meždu Scylloj i Haribdoj

plúti med Scílo in Karíbdo, gl. med Scilo in Karibdo.

vozíti med Scílo in Karíbdo, gl. med Scilo in Karibdo.

vôžnja med Scílo in Karíbdo, gl. med Scilo in Karibdo.

znájti se med Scílo in Karíbdo, gl. med Scilo in Karibdo.
Slovar slovenskih frazemov