Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 
Slovensko gradivo
 
krȍf1 krófa m ‛ocvrto pecivo okrogle oblike z marmeladnim nadevom’ = novolat.‛laganum turgidum’ (18. stol.).
 
Razlaga
 
Prevzeto iz nem. Krapfen ‛krof’, nar. koroško tudi ‛v testo zavit žličnik kot jušna zakuha’, kar se je razvilo iz srvnem. krapfe ‛kljuka, kavelj, krempelj’. Ta vrsta jedi je tako poimenovana zaradi svoje oblike. Krofi so sicer danes gladko zaobljeni, nekdaj pa so bili tako kot cmoki in žličniki (in današnje miške) bolj koničasti, zato so poimenovani po kljuki in kavlju (Be II, 81, Kl, 410, Pohl, Die Sprache der Kärntner Küche, 25 ss.).
 
Povezani iztočnici
 
Glej tudi krȁp2, žlīkrof.
Slovenski etimološki slovar³