Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Samostojni izpis sestavka

 
Slovensko gradivo
 
kvȃs -a m lat.‛fermentum’ (16. stol.), kvȃsovka, kvasílo, kváša, kvásiti, prekvásiti, prekvášati.
 
Razlaga
 
Enako je stcslovan. kvasъ ‛kvas, kislo testo, vrsta kisle pijače’, hrv., srb. kvȃs ‛kvas’, rus. kvás ‛vrsta kisle pijače (na suhem kruhu kvašena voda)’ (zakváska ‛kvas’), češ. kvas ‛kvas, vrsta kisle pijače’. Pslovan. *kvȃsъ se je razvilo iz ide. *ku̯ah2tso- (ali *ku̯āth2so-) ‛kvas, sredstvo za fermentacijo’, iz česar je izpeljano še lat. cāseus ‛sir’. Dalje je sorodno let. kûsât ‛vreti’, stind. kváthati ‛vre, kipi’, got. ƕaþō ‛pena’, vse iz ide. baze *ku̯ah2t-, *ku̯ath2- ‛spuščati mehurčke, vreti, kisati se, fermentirati, gniti’ (Be II, 116, ES XIII, 153, Po, 627 s., LIV, 332).
 
Povezani iztočnici
 
Glej tudi kȋsati1, kásen.
Slovenski etimološki slovar³