Zadetki iskanja
- ● dimljeni sir ● dober, odličen, okusen sir ● francoski, italijanski sir ● kravji, kozji, ovčji sir ● kremni sir ● lahki, nemasten sir ● nadrobljen, narezan, nastrgan, nariban, riban sir ● ocvrti sir ● pečen, popečen sir ● pikanten, slan sir ● znamenit, znan sir
- ● hlebec sira ● izdelava, izdelovanje, prodaja, proizvodnja sira ● kocka, kos, košček, polovica, rezina sira
- ● n dag, n g sira ● n kilogramov, n ton sira
- ● sir se raztopi, stopi, zapeče ● sir vsebuje kaj ● sir zori
- ● delati, izdelovati sir ● dodati, primešati, vmešavati, zmešati sir ● jesti sir ● kupiti, prodajati sir ● narezati, naribati sir ● ponuditi sir ● potresti sir
- ● kruh, sendvič s sirom ● solata s sirom
- ● sir feta ● sir mascarpone
- ● obložiti s sirom ● posuti, potresti s sirom ● zmešati s sirom
- ● sir s katero plesnijo ● sir z zelišči
- ● malo sira ● nekaj sira
- ● sir iz katerega mleka
- ● predelati v sir
- ● sir in jajce, meso, mleko, salama, skuta, vino
- ● jajčni sir ● sojin sir
trdi sir iz kravjega mleka z večjimi luknjami, ki se tradicionalno izdeluje v Bohinju
- ● pravi bohinjski sir
trdi sir iz ovčjega ali pretežno ovčjega mleka, ki se tradicionalno izdeluje v Bovcu in njegovi okoliciOkus in vonj bovškega sira sta izrazito aromatična, polna in rahlo pikantna. Na 20 še živih planinah od Loga pod Mangartom do Tolmina vsako poletje pridelajo iz kravjega in ovčjega mleka okoli 70 ton tolminca in bovškega sira.
poltrdi sir iz kravjega mleka zlato rumene barve, po izvoru iz Nizozemske
trdi sir iz kravjega mleka z velikimi luknjami, po izvoru iz Švice
- ● nariban ementalski sir
- ● n dag, n g ementalskega sira
mehki sir, ki zori v slanici, zlasti iz ovčjega, kozjega mleka, po izvoru iz Grčije
- ● n dag, n g feta sira
- ● narezati feta sir
- ● nadrobljen feta sir
- ● koščki feta sira
sladica iz posušenega kutinovega želeja, potresenega s sladkorjemKutinov sir je španska specialiteta in ga ponudijo kot hladen prigrizek. Iz kutin poleg želeja pripravlja marmelado in zvezdice iz kutinovega sira.
mehki sir iz kravjega mleka z rdečkasto plastjo na površini hlebca, po izvoru iz BelgijeLimburški sir, romadur, reblošon in kvarglji so mehki siri, ki zorijo pod rdečo mažo. Kupil je zrel limburški sir.
namaz iz ovčjega mehkega sira, skute, masla z različnimi dodatki, zlasti rdečo papriko, po izvoru iz SlovaškeTesto so spekli v bučnem olju, palačinko pa napolnili z doma narejenim liptovskim sirom.
iz živilstva sir, ki vsebuje najmanj 45 odstotkov maščobe v suhi snovi sira
- ● poltrdi mastni sir
iz živilstva sir, ki vsebuje od 63 do 73 odstotkov vode v nemastni snovi sira
- ● mehki sir s katero plesnijo
- ● n g mehkega sira
- ● izdelava mehkega sira
pečena jed v obliki štruce iz fino mletega govejega, svinjskega mesa, slanine ali drobovine, po izvoru iz Bavarske
- ● rezina mesnega sira
nezorjen sir ali sir, ki zori krajši čas
- ● svež mladi sir
omaka, pomaka iz topljenega sira, masla, moke, mleka, začimb
omaka, pomaka iz topljenega sira, masla, moke, mleka, začimb
zelo trd sir iz ovčjega mleka, ki se tradicionalno izdeluje na hrvaškem otoku PaguKupili smo hlebček izvrstnega paškega sira. Po Pagu raste aromatično rastlinje, na katerem se pasejo ovce in s tem dajejo značilen okus paškemu siru. Zbrane so pogostili s paškim sirom in domačim rdečim vinom.
iz živilstva sir, ki vsebuje najmanj 25 odstotkov maščobe v suhi snovi siraV skledi zmešam dve jajci, dve žlici kisle smetane, približno deset dekagramov naribanega polmastnega sira, malo soli in popra. Od beljakovinskih živil uživa polmastne sire, tofu, sejtan, stročnice.
iz živilstva sir, ki vsebuje najmanj 50 odstotkov maščobe v suhi snovi sira
iz živilstva sir, ki vsebuje do 65 odstotkov vode v nemastni snovi sira
- ● nariban poltrdi sir
iz živilstva sir, ki vsebuje manj kot 15 odstotkov maščobe v suhi snovi siraJajca kombiniramo z živili, ki vsebujejo malo maščobe, denimo s sadjem, z zelenjavo, s pustim sirom ali polnovrednim kruhom. Uživamo samo nemastne mlečne izdelke, denimo pusto skuto, pusti sir.
nezorjen sir
- ● smetanov sveži sir
- ● žlica svežega sira
- ● n g svežega sira
- ● dodati sveži sir
trdi sir iz kravjega mleka sladko pikantnega okusa, ki se tradicionalno izdeluje v Zgornjem Posočju
mlečni izdelek, ki se po posebnem postopku pridobiva s topljenjem sira ob dodajanju soli za topljenje
- ● topljeni sir za mazanje
iz živilstva sir, ki vsebuje do 54 odstotkov vode v nemastni snovi sira
- ● nariban, riban trdi sir ● nastrgan trdi sir
- ● n dag, n g trdega sira
- preluknjan kot švicarski sir
- luknjičast kot švicarski sir
- luknjičav kot švicarski sir
- STRNJENI PRIKAZ: luknjast/preluknjan/luknjičast ipd. kot švicarski sir
EDNINA | |
imenovalnik | sir |
rodilnik | sira |
dajalnik | siru |
tožilnik | sir |
mestnik | pri siru |
orodnik | s sirom |
DVOJINA | |
imenovalnik | sira |
rodilnik | sirov |
dajalnik | siroma |
tožilnik | sira |
mestnik | pri sirih |
orodnik | s siroma |
MNOŽINA | |
imenovalnik | siri |
rodilnik | sirov |
dajalnik | sirom |
tožilnik | sire |
mestnik | pri sirih |
orodnik | s siri |
EDNINA | DVOJINA | MNOŽINA | |
imenovalnik | sir | sira | siri |
rodilnik | sira | sirov | sirov |
dajalnik | siru | siroma | sirom |
tožilnik | sir | sira | sire |
mestnik | pri siru | pri sirih | pri sirih |
orodnik | s sirom | s siroma | s siri |
EDNINA | |
imenovalnik | sìr |
rodilnik | síra |
dajalnik | síru |
tožilnik | sìr |
mestnik | pri síru |
orodnik | s sírom |
DVOJINA | |
imenovalnik | síra |
rodilnik | sírov |
dajalnik | síroma |
tožilnik | síra |
mestnik | pri sírih |
orodnik | s síroma |
MNOŽINA | |
imenovalnik | síri |
rodilnik | sírov |
dajalnik | sírom |
tožilnik | síre |
mestnik | pri sírih |
orodnik | s síri |
EDNINA | DVOJINA | MNOŽINA | |
imenovalnik | sìr | síra | síri |
rodilnik | síra | sírov | sírov |
dajalnik | síru | síroma | sírom |
tožilnik | sìr | síra | síre |
mestnik | pri síru | pri sírih | pri sírih |
orodnik | s sírom | s síroma | s síri |
EDNINA | |
imenovalnik | sȉr |
rodilnik | síra |
dajalnik | síru |
tožilnik | sȉr |
mestnik | pri síru tudi pri sȋru |
orodnik | s sírom |
DVOJINA | |
imenovalnik | síra |
rodilnik | sírov in sȋrov |
dajalnik | síroma |
tožilnik | síra |
mestnik | pri sírih in pri sȋrih |
orodnik | s síroma |
MNOŽINA | |
imenovalnik | síri |
rodilnik | sírov in sȋrov |
dajalnik | sírom |
tožilnik | síre |
mestnik | pri sírih in pri sȋrih |
orodnik | s síri in s sȋri |
EDNINA | DVOJINA | MNOŽINA | |
imenovalnik | sȉr | síra | síri |
rodilnik | síra | sírov in sȋrov | sírov in sȋrov |
dajalnik | síru | síroma | sírom |
tožilnik | sȉr | síra | síre |
mestnik | pri síru tudi pri sȋru | pri sírih in pri sȋrih | pri sírih in pri sȋrih |
orodnik | s sírom | s síroma | s síri in s sȋri |
trdi sir iz kravjega mleka z večjimi luknjami, ki se tradicionalno izdeluje v Bohinju
trdi sir iz ovčjega ali pretežno ovčjega mleka, ki se tradicionalno izdeluje v Bovcu in njegovi okolici
poltrdi sir iz kravjega mleka zlato rumene barve, po izvoru iz Nizozemske
trdi sir iz kravjega mleka z velikimi luknjami, po izvoru iz Švice
mehki sir, ki zori v slanici, zlasti iz ovčjega, kozjega mleka, po izvoru iz Grčije
sladica iz posušenega kutinovega želeja, potresenega s sladkorjem
mehki sir iz kravjega mleka z rdečkasto plastjo na površini hlebca, po izvoru iz Belgije
namaz iz ovčjega mehkega sira, skute, masla z različnimi dodatki, zlasti rdečo papriko, po izvoru iz Slovaške
iz živilstva sir, ki vsebuje najmanj 45 odstotkov maščobe v suhi snovi sira
iz živilstva sir, ki vsebuje od 63 do 73 odstotkov vode v nemastni snovi sira
pečena jed v obliki štruce iz fino mletega govejega, svinjskega mesa, slanine ali drobovine, po izvoru iz Bavarske
nezorjen sir ali sir, ki zori krajši čas
omaka, pomaka iz topljenega sira, masla, moke, mleka, začimb
omaka, pomaka iz topljenega sira, masla, moke, mleka, začimb
zelo trd sir iz ovčjega mleka, ki se tradicionalno izdeluje na hrvaškem otoku Pagu
iz živilstva sir, ki vsebuje najmanj 25 odstotkov maščobe v suhi snovi sira
iz živilstva sir, ki vsebuje najmanj 50 odstotkov maščobe v suhi snovi sira
iz živilstva sir, ki vsebuje do 65 odstotkov vode v nemastni snovi sira
iz živilstva sir, ki vsebuje manj kot 15 odstotkov maščobe v suhi snovi sira
nezorjen sir
trdi sir iz kravjega mleka sladko pikantnega okusa, ki se tradicionalno izdeluje v Zgornjem Posočju
mlečni izdelek, ki se po posebnem postopku pridobiva s topljenjem sira ob dodajanju soli za topljenje
iz živilstva sir, ki vsebuje do 54 odstotkov vode v nemastni snovi sira
- preluknjan kot švicarski sir
- luknjičast kot švicarski sir
- luknjičav kot švicarski sir
- STRNJENI PRIKAZ: luknjast/preluknjan/luknjičast ipd. kot švicarski sir