Zadetki iskanja
STALNE ZVEZE: ementalski sir
ETIMOLOGIJA: ↑emental(ec)
- omleti podobna debelejša ocvrta primorska jed iz stepenih jajc in različnih dodatkov
- 1. ki je v zvezi z jurčkom1 1., jurčki1 1.
- 1.1. ki je del jurčka1 1.
- 2. ki je iz jurčkov1 1. ali vsebuje jurčke1 1.
FRAZEOLOGIJA: morati pojesti še veliko polente
ETIMOLOGIJA: prevzeto iz it. polenta < lat. pol(l)enta ‛ječmenova kaša’ iz pollen ‛fina moka’ iz ide. korena *pelH- ‛prah, moka’ - več ...
- 1. nižja, navadno okrogla posoda z ročajem za cvrenje in pečenje
- 1.1. jed, pripravljena, postrežena v taki posodi
ETIMOLOGIJA: prevzeto prek stvnem. pfanna in vulglat. patna < lat. patina ‛skleda’ iz gr. patánē - več ...
- 1. mlečni izdelek, ki se dobi s strjevanjem mleka, odstranitvijo sirotke, navadno z zorenjem
- 1.1. temu podoben živilski izdelek, zlasti rastlinskega izvora
FRAZEOLOGIJA: luknjast kot švicarski sir
ETIMOLOGIJA: = stcslov. syrъ, hrv., srb. sȉr, rus., češ. sýr < pslov. *syrъ iz *syrъ ‛kisel, surov, vlažen’ - več ...
- 1. mehek nezorjen mlečni izdelek, narejen iz sirotke ali mleka
- 1.1. temu podoben živilski izdelek rastlinskega izvora
ETIMOLOGIJA: prevzeto iz neke roman. predloge, sorodne s furl. scòta < lat. excocta, deležnik od excoquere ‛pokuhati’, iz lat. ex ‛iz’ + coquere ‛kuhati’, prvotno torej ‛pokuhana (jed)’ - več ...
- koničasta, navadno lesena paličica za odstranjevanje ostankov hrane med zobmi, za nabadanje hrane
ETIMOLOGIJA: iz ↑zob + tvorjenka od ↑trebiti
- 1. ki ima zaradi razkrajanja maščobe neprijeten vonj in grenek, rahlo pekoč okus
- 1.1. ki je posledica te lastnosti, kaže nanjo
- 1.2. ki spominja na to lastnost
- 2. ekspresivno ki je izrazit, močen, zlasti pri oddajanju, odboju svetlobe
- 2.1. ekspresivno ki je izrazite, zlasti rumenkasto rjave barve