Zadetki iskanja
- 2. ki je iz koruze 1.1. ali vsebuje koruzo 1.1.
ETIMOLOGIJA: ↑koruza
- 1. ki je v zvezi s kruhom ali kruhu podobnim pecivom
- 1.1. ki je iz testa za kruh ali kruhu podobno pecivo
- 1.2. ki se uporablja pri pripravi, peki kruha ali kruhu podobnega peciva
- 2. ki komu nadomešča kaj izvornega, zlasti starše, družino
ETIMOLOGIJA: ↑kruh
- 1. mleta zrna, semena, zlasti žit, za pripravo živil
- 1.1. navadno mleta snov, zlasti iz nekaterih energijsko bogatih plodov, ki se uporablja za pripravo živil
- 2. prah, pridobljen iz trše snovi z mletjem
FRAZEOLOGIJA: bel kot moka, Iz te moke ne bo kruha., Kruha ne naredi moka, ampak roka.
ETIMOLOGIJA: = stcslov. mǫka ‛moka’, nar. in star. hrv. múka, rus. muká, češ. mouka < pslov. *mǫka < ide. *monHkáh2 *‛rezultat tolčenja’, iz *menHk‑ ‛tlačiti, stiskati, gnesti, tolči’ - več ...
ETIMOLOGIJA: ↑moka
- zmes za zgostitev jedi, navadno iz moke in vode
- 1. neformalno podkožno maščobno tkivo pri živali, zlasti pri prašiču
- 1.1. neformalno to tkivo pri prašiču kot hrana, jed
- 2. neformalno podkožno maščobno tkivo pri človeku
- 3. neformalno, ekspresivno zelo debela, obsežna knjiga, publikacija
ETIMOLOGIJA: prevzeto iz bav. srvnem. spëch ‛slanina, salo’, sorodno z nem. Speck, stnord. spik ‛kitovo salo’, nejasnega izvora - več ...