Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

O portalu

Politika zasebnosti

Ta politika zasebnosti ureja zbiranje, hrambo in obdelavo osebnih podatkov, ki jih ZRC SAZU zbira od vas, ko se registrirate za uporabo spletnega portala Fran.

Upravljavec

Upravljavec osebnih podatkov, kot ga določata Splošna uredba EU o varstvu osebnih podatkov in veljavni zakon, ki ureja varstvo osebnih podatkov, je:

Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti
Novi trg 2, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 1 470 61 00
E-naslov: zrc@zrc-sazu.si

Pooblaščena oseba za varstvo podatkov

Pooblaščena oseba za varstvo podatkov (DPO) in za vsa vprašanja v zvezi z obdelavo osebnih podatkov v okviru portala Fran je Katja Novak. Vsa vprašanja in poizvedbe, vključno z morebitnimi zahtevki za uveljavljanje svojih pravic v zvezi z osebnimi podatki ji lahko pošljete:

  • po e-pošti na naslov dpo@zrc-sazu.si;
  • po pošti na naslov upravljavca: ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana, s pripisom »za DPO«.

Osebni podatki in namen njihove obdelave

Če želite uporabljati spletni portal Fran kot registrirani uporabnik, morate izpolniti obrazec za registracijo na spletni strani https://fran.si/uporabnik/registracija. Z izpolnitvijo tega obrazca za registracijo in njegovo potrditvijo posredujete ZRC SAZU naslednje kontaktne podatke:

  • E-naslov
  • Vzdevek

Kontaktne podatke, ki nam jih posredujete ob izpolnitvi oz. oddaji obrazca za registracijo, potrebujemo za prilagoditev vsebin glede na vaše nastavitve.

Če nam ne posredujete navedenih kontaktnih podatkov, vaše registracije ne bomo obdelali in ne boste mogli uporabljati vseh funkcionalnosti, ki jih ponuja portal Fran. ZRC SAZU spoštuje vašo zasebnost in je zavezan, da pri zbiranju, hrambi in obdelavi osebnih podatkov ravna skrbno in v skladu z veljavnimi predpisi o varstvu osebnih podatkov. Da bi preprečili nepooblaščen dostop do pridobljenih podatkov ali njihovo razkritje, ohranili natančnost osebnih podatkov in zagotovili njihovo ustrezno uporabo, uporabljamo ustrezne tehnične in organizacijske postopke za zavarovanje podatkov, ki jih zbiramo.

Pravna podlaga za obdelavo – soglasje

Osebne podatke, ki nam jih posredujete ob registraciji na portal Fran, ZRC SAZU obdeluje z vašim jasnim in nedvoumnim soglasjem, ki temelji na členu 6 (1), (a) Splošne uredbe EU o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Soglasje za obdelavo osebnih podatkov podate s tem, ko na spletni strani ZRC SAZU na povezavi https://www.fran.si/registracija izpolnite zahtevane podatke in kliknete »Registracija«.

Svoje soglasje lahko kadarkoli umaknete s klikom na povezavo https://fran.si/uporabnik/izbris, kjer najprej vnesete svoje geslo in nato kliknete gumb 'Izbris'. Izbris lahko zahtevate tudi preko elektronske pošte na naslov: fran@zrc-sazu.si.

V primeru umika soglasja ter ukinitvi profila ne bomo več uporabljali vaših osebnih podatkov. Morebiten umik soglasja ne vpliva na zakonitost obdelave vaših osebnih podatkov v času, preden ste umaknili soglasje.

Vaše pravice

V skladu z določili Splošne uredbe EU o varstvu osebnih podatkov (GDPR) imate pravico do dostopa do svojih osebnih podatkov, pravico do popravka, pravico do izbrisa (»pozabe«), pravico do prenosljivosti, pravico zahtevati omejitev obdelave osebnih podatkov in pravico do ugovora. Svoje podatke lahko kadarkoli pregledate ter spremenite s klikom na povezavo »Uredi račun«.

Pri uveljavljanju vseh svojih pravic ali pri pridobivanju dodatnih informacij se obrnite na našo pooblaščeno osebo za varstvo podatkov, ki vam je na voljo na e-naslovu: dpo@zrc-sazu.si. Vašo vlogo bomo obravnavali in nanjo odgovorili v skladu z GDPR.

Če menite, da so kršene vaše pravice ali predpisi o varstvu osebnih podatkov, se lahko pritožite pristojnemu državnemu organu:

Pritožbo lahko podate Informacijskemu pooblaščencu (Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, e-naslov: gp.ip@ip-rs.si telefon: 012309730, spletna stran: www.ip-rs.si )

Čas hrambe osebnih podatkov

ZRC SAZU hrani vaše osebne podatke od registracije do ukinitve računa.

Uporabniki osebnih podatkov

Pogodbeni obdelovalec, ki za ZRC SAZU vzdržuje in gostuje spletno stran.

Prenos osebnih podatkov v tretjo državo ali mednarodno organizacijo

Osebni podatki se ne prenašajo v tretje države ali mednarodne organizacije.

Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev; najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove prednostne izbire in izkušnje, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno. Razlogov za uporabo piškotkov je več. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr. prijave), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika itd. S pomočjo piškotkov lahko ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta. O priporočeni in dovoljeni uporabi piškotkov na spletnih straneh si lahko preberete tudi smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov, ki jih najdete tukaj.

Seznam piškotkov na naši spletni strani
Lastni piškotki
Ime piškotka Trajanje Opis
.AspNet.ApplicationCookie Trajanje seje Identifikator seje uporabnika
_RequestVerificationToken Trajanje seje Funkcionalni piškotek
lang Trajanje seje Nastavitev jezika uporabniškega vmesnika
accessibility 1 leto Nastavitev za dostopnost uporabniškega vmesnika
allow-cookies 1 leto Nastavitev dovoljenja za uporabo tujih piškotkov
dismissed_notifications 1 dan Beleženje zaprtih obvestil
Google Analytics
Ime piškotka Trajanje Opis
_ga 2 leti Zabeleži razlikovanje med uporabniki in sejami
_gid 1 dan beleži (šteje) obiske strani
_ga_H95V4EFQ0B 1 leto beleži (šteje) obiske strani
_gat_gtag_UA_31121008_3 1 minuta Filtrira zahteve botov (za razliko od ljudi)
Piškotki drugih spletnih mest

Trenutno ne uporabljamo piškotkov drugih spletnih mest.

Piškotki, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, ne zbirajo vaših osebnih podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati in ne morejo poškodovati vašega računalnika ali mobilne naprave. Piškotki omogočajo delovanje našega spletnega mesta in nam pomagajo razumeti, katere informacije so najkoristnejše za obiskovalce.

Priglasitev

Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate, da to spletno mesto nastavi piškotke na vašem računalniku ali mobilni napravi.