Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Prebivalska imena (iz imen pokrajin, otokov)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 14 iztočnic. Gre za prebivalska imena prebivalcev in prebivalk pokrajin (4) in otokov (10). Nastal je na osnovi nabora iztočnic problemskega sklopa »Imena pokrajin, otokov«.

Novosti:

Navajanje prebivalskih imen kot samostojnih iztočnic (in sicer tako moške kot ženske oblike) je novost v primerjavi s prejšnjimi priročniki. V Slovenskem pravopisu 2001 so bila prebivalska imena iz imen pokrajin in otokov navedena le znotraj besedotvornih gesel, niso pa bila uvrščena med samostojne iztočnice. Pri tem so v ePravopisu zajeta tudi nekatera še neuslovarjena prebivalska imena iz imen pokrajin in otokov (npr. Antigovec, Antigovka, Tobagovec, Tobagovka).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje naglašenih sklonskih oblik v vseh številih, saj so vsa imena opremljena z naglasno-pregibnostnimi vzorci v vseh sklonih in številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja, ki so sicer v rabi redke oz. se redko uresničujejo.

Slovarski sestavek se zaključi s podatkom o izhodiščni besedi (imenu pokrajine ali otoka), iz katere je izpeljano prebivalsko ime (npr. Barbudka < Barbuda).

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 50, 51.

Zadnja sprememba:

Fran 6.0, 26. septembra 2018.

Nabor slovarskih iztočnic:

Antigovec
Antigovka
Barbudec
Barbudka
Bosanec
Bosanka
Hercegovec
Hercegovka
Novogvinejec
Novogvinejka
Tobagovec
Tobagovka
Trinidadčan
Trinidadčanka