Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Domišljijska imena

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 87 slovarskih iztočnic. Nabor je prenovljen oz. aktualiziran glede na Slovenski pravopis 2001 in dopolnjen z iztočnicami, ki so v rabi pogoste, hkrati pa jih kot zapisovalno problematične izkazujejo vprašanja v Jezikovni svetovalnici Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Med domišljijska imena smo uvrstili imena bitij in poosebljenih bitij, ki jih navadno pišemo tako, kot so jih zapisali pisci ali prevajalci del, v katerih se pojavljajo liki s temi imeni. Tipološko gre za tri skupine, ki se glede na strukturo tudi različno pišejo:

(1) enobesedna imena (Brdavs, Sapramiška, Trnuljčica, Zvitorepec), ki pogosto nastopajo v v stalnih besednih zvezah (krojaček Hlaček, medved Pu, muca Copatarica, zvezdica Zaspanka);

(2) večbesedna imena (Mali princ, Rdeča kapica, Snežna kraljica);

(3) večdelna imena (Peter Klepec, Peter Pan, Miki Miška).

Opozorjeno je, da domišljijskih imen v stalnih besednih zvezah ne smemo mešati s stvarnimi lastnimi imeni, npr. imeni literarnih stvaritev, kulturnih društev, predstav, filmov ipd., ki jih pišemo z veliko začetnico (lutkovna igrica Maček Muri, pravljica Ele Peroci Muca Copatarica, povest Ovčar Runo).

Novosti:

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje naglašenih sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Pri imenih je uvedeno besedotvorno gnezdo, ki zaključuje slovarski sestavek in vsebuje podatek o tvorbi svojilnega pridevnika (npr. pri Najdihojca: B Najdihojčev).

Podatek o zapisu domišljijskih imen, ki se v rabi pojavljajo v stalnih besednih zvezah, je vsebovan v slovarskem sestavku občnoimenskih samostalnikov, ki so jedra takih zvez (pri muca je zveza eksplicitno uvedena, npr. »v zvezi« muca Maca; pri racman »v zvezi« racman Jaka oz. Jaka Racman).

Glede na SP 2001 so imena razvrščena v skladu z nakazano kategorizacijo, kar prispeva k lažji zapomnljivosti posamezne skupine imen.

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh številih.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 45.

Zadnja sprememba:

Fran 6.0, 26. septembra 2018.

Nabor slovarskih iztočnic:

Aladin
Bambi
Bedanec
Božiček
Brdavs
Brkonja Čeljustnik
Copatarica
Čirimbara
Delfina
Dolgoušček
Dumbo
Gandalf
Gatnik
Grdi raček
Harry Potter
Hlaček
Hlapič
Hudobin Potepin
Jaka
Jaka Racman
Janček Ježek
Jerica
Jurček
Juri Muri
Kalimero
Kekec
Kljuka
Kosobrin
Kuzma
Lučka Regrat
Lupinica
Maja
Mali princ
Marjanka Vseznanka
Martin Krpan
Mavgli
Mihec Kašopihec
Miki Miška
Miškolin
Mojca Pokrajculja
Muri
Najdihojca
Obuti maček
Oka
Orlovo pero
Ostržek
Palčica
Pedenjped
Pehta
Pepa
Pepelka
Peter
Peter Klepec
Peter Nos
Peter Pan
Peter Zajec
Pika Nogavička
Piki Jakob
Piko Dinozaver
Pokahontas
Pu
Rdeča kapica
Rožle
Samo
Sapramiška
Smuk
Sneguljčica
Snežna kraljica
Šeherezada
Špicparkeljc
Tarzan
Tolovaj
Trnuljčica
Zaspanka
Zofka
Zvitorepec
Zvitorepka
Žabji kralj