Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Domišljijska imena

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 81 slovarskih iztočnic. Nabor je prenovljen oz. aktualiziran glede na Slovenski pravopis 2001 in dopolnjen z iztočnicami, ki so v rabi pogoste, hkrati pa jih kot zapisovalno problematične izkazujejo vprašanja v Jezikovni svetovalnici Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Med domišljijska imena smo uvrstili imena bitij in poosebljenih bitij, ki jih navadno pišemo tako, kot so jih zapisali pisci ali prevajalci del, v katerih se pojavljajo liki s temi imeni. Tipološko gre za tri skupine, ki se glede na strukturo tudi različno pišejo:

(1) enobesedna imena (Brdavs, Sapramiška, Trnuljčica, Zvitorepec), ki pogosto nastopajo v stalnih besednih zvezah (krojaček Hlaček, medved Pu, muca Copatarica, zvezdica Zaspanka);
(2) večbesedna imena (Mali princ, Rdeča kapica, Snežna kraljica);
(3) večdelna imena (Peter Klepec, Peter Pan, Miki Miška).

Opozorjeno je, da domišljijskih imen v stalnih besednih zvezah ne smemo mešati s stvarnimi lastnimi imeni, npr. imeni literarnih stvaritev, kulturnih društev, predstav, filmov ipd., ki jih pišemo z veliko začetnico (lutkovna igrica Maček Muri, pravljica Ele Peroci Muca Copatarica, povest Ovčar Runo).

Novosti:

Slovarski sestavek zaključuje besedotvorno gnezdo, ki vsebuje podatek o tvorbi svojilnega pridevnika (Najdihojca: Najdihojčev).

Podatek o zapisu domišljijskih imen, ki se v rabi pojavljajo v stalnih besednih zvezah, je vsebovan v slovarskem sestavku občnoimenskih samostalnikov, ki so jedra takih zvez (muca v zvezi muca Maca; racman v zvezi racman Jaka).

Glede na SP 2001 so imena razvrščena v skladu z nakazano kategorizacijo, kar prispeva k lažji zapomnljivosti posamezne skupine imen.

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 45.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Velika in mala začetnica.

Zadnja sprememba:

Fran 9.0, 22. novembra 2021.

Nabor slovarskih iztočnic:

Aladin
Bambi
Bedanec
Božiček
Brdavs
Brkonja Čeljustnik
Copatarica (muca Copatarica)
Čirimbara (čarovnica Čirimbara)
Delfina (deklica Delfina)
Dolgoušček (zajček Dolgoušček)
Dumbo
Gal (škrat Gal)
Gandalf
Gatnik (kapitan Gatnik)
Grdi raček
Hlaček (krojaček Hlaček)
Hlapič (vajenec Hlapič)
Hudobin Potepin
Jaka (racman Jaka)
Jaka Racman
Janček Ježek
Jerica (sirota Jerica)
Jurček (Jurček Gobanček)
Juri Muri
Kalimero
Kekec
Kljuka (kapitan Kljuka)
Kosobrin
Kuzma (škrat Kuzma)
Lučka Regrat
Lupinica
Maja (čebelica Maja)
Mali princ
Marjanka Vseznanka
Martin Krpan
Mavgli
Melkijad
Mihec Kašopihec
Miki Miška
Miškolin
Mojca Pokrajculja
Muri (maček Muri)
Najdihojca
Obuti maček
Oka (sovica Oka)
Orlovo pero
Ostržek
Palčica
Pedenjped
Pehta
Pepa (pujsa Pepa)
Pepelka
Peter (poštar Peter)
Peter Klepec
Peter Nos
Peter Pan
Peter Zajec
Pika Nogavička
Piki Jakob
Piko Dinozaver
Pokahontas
Pu (medvedek Pu)
Rdeča kapica
Robin Hood
Rožle
Samo (gasilec Samo)
Sapramiška
Smuk (palček Smuk)
Sneguljčica
Snežna kraljica
Šeherezada
Špicparkeljc
Tarzan
Tolovaj (zmaj Tolovaj)
Trnuljčica
Zaspanka (zvezdica Zaspanka)
Zofka (coprnica Zofka)
Zvitorepec
Zvitorepka (lisica Zvitorepka)
Žabji kralj