Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Stvarna lastna imena

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 47 iztočnic stvarnih lastnih ime, ki jih obravnavamo kot samostojne imenske entitete. Gre za imena, ki smo jih slovarsko obdelali zaradi njihove prekrivnosti z drugimi v problemskih sklopih obravnavanimi imeni, npr.

Škoda, priimek – Škoda, znamka in podjetje;

Elizej, svetopisemski prerok – Elizej, poslopje;

Cankar, priimek – Cankarjev dom, ustanova;

Playboy, revija – Playboyevo dekle, naziv;

Posebno skupino predstavljajo imena, ki so nastala iz kratic (Eta, Ira, Udba …).

Gre za problemski sklop, ki bo še naraščal in se tudi notranje diferenciral, trenutno vključuje tudi stvarna imena, ki so podstava pripadnikov različnih gibanj, delovnih skupin, strank ipd.:

(1) imena podjetij in enakopisne znamke (Barilla, Tesla);

(2) revije, časniki (Delo);

(3) različne organizacije (Hofer, Mercator);

(4) poslopja (Elizej, Cankarjev dom);

(5) tekmovanja (Davisov pokal, Pokal Vitranc).

Seznam je bil oblikovan s pomočjo korpusa Gigafida, slovarjev, enciklopedij, leksikonov; pogostnost rabe je bila preverjena po korpusu Gigafida.

Novosti:

Glede na SP 2001 ni bilo uvedenih drugih sprememb kot večja razvidnost razlik pri obravnavi imena kot stvarnega in osebnega, npr. Tesla, m (svoj. prid. Teslov ‘izumitelj Nikola Tesla’) nasproti Tesla, ž (svoj. prid. Teslin |podjetje, znamka|).

Precej imen sodobnega časa v dosedanjih pravopisih ni bilo uslovarjeno, redka do sedaj kodificirana imena niso bila skladenjsko ponazorjena. Stvarna imena so pogosto rabljena kot desni imenovalniški prilastki v besednih zvezah, na kar je opozorjeno, npr. Hofer […] |trgovsko podjetje|: Kupuje pri Hoferju; krožišče pred Hoferjem; kot prilastek, v imenovalniku V trgovini Hofer imajo danes dan popustov. Svojilna raba je uvedena s pojasnilom »za izražanje svojine, kot prilastek, v rodilniku«, npr. člani Tigra.

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 43.

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 26. oktobra 2019.

Nabor slovarskih iztočnic:

Al Kaida
Alpina
Barilla
Booker
Cacharel
Cankarjev dom
Cassini  
Cecilijanka
Chanel  
Čuki
Davisov pokal
Daytonski sporazum
Delo
Demos
Desus
Diesel  
Elizej  
Eta
Evropa 
Fatah
Gea 
Gestapo
Givenchy  
Hamas
Hofer 
Honda 
Ira
Jehovove priče
Kekčevi dnevi
Kfor
Kukluksklan
Mercator 
Mohorjeva družba
Nato
Playboy
Pokal Vitranc
Prada 
Pulitzerjev
Slomškova zveza
Škoda 
Tesla 
Tigr
Touareg
Udba
Vesna