Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pridevniki (iz imen vladarskih in plemiških rodbin)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 31 slovarskih iztočnic ter zajema pridevnike, ki so v besednih družinah ob pripadnikih in pripadnicah vladarskih in plemiških rodbin, npr. Auerspergi, Frankopani, Windsorji

Pri pridevnikih opozarjamo na potencialno pomensko razširitev, npr. na obdobja in sloge (tudorskitudorski slog; windsorski – windsorski stol, windsorski vozel), ter na prekrivnost z nekaterimi zemljepisnimi imeni (npr. BurbonBurbonsko otočjeburbonska vanilja/vanilija).

Novosti:

Novost so pridevniki, ki prej niso bili vključeni v jezikovne priročnike (khislski, oldenburški). Pisne dvojnice so prikazane v istem slovarskem sestavku, npr. hanovrski tudi hannovrski. Če je dvojnica enakovredna, se pojavlja kot enakovredna izbira tudi v zgledih in ponazoritvah; če dvojnica ni enakovredna, jo povezujemo z oznako »tudi« le v zaglavju in oblikoslovnih paradigmah.

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Slovar.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Prevzete besede in besedne zveze.

Zadnja sprememba:

Fran 8.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

andeški
anžuvinski – anžujski
attemški
auersperški
babenberški in babenberžanski
barbo-waxensteinski
borgijski
burbonski
frankopanski
habsburški
hanovrski tudi hannovrski
herbersteinski
jagelonski
kapetinški
karolinški
khislski
makabejski
medičejski
merovinški
oldenburški
ptolemajski
seldžuški
stuartski – stewartski
švabski
tudorski
turjaški
windsorski
yorški
žovneški