Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Svojilni pridevniki (iz stvarnih imen)

Geslovnik:

Geslovnik obsega 59 svojilnih pridevnikov iz stvarnih imen, nastal je na osnovi nabora problemskega sklopa »Stvarna imena«.

V slovar so vključeni pridevniki, katerih tvorba se ob pregledu rabe v besedilnih korpusih, Jezikovni svetovalnici Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in drugih virih izkazuje kot problematična zaradi različnih razlogov:

(1) enakozvočnost z imeni drugih spolov (Škoda m |priimek| – Škodov; Škoda ž |znamka| – Škodin avtomobil);
(2) izkratičnega izvora, saj postane zadnji samoglasnik tudi samoglasnik priponskega obrazila za izražanje svojine (Natov) ali se izgubi (Irin);
(3) zaradi posebnih zvez, v katerih se ti pridevniki pojavljajo.

V prirastku za leto 2023 so bili dodani svojilni pridevniki, tvorjeni iz stvarnih imen, vključenih v preglednico za prevzemanje iz italijanščine, ter iz nekaterih imen v pravopisnih poglavjih »Glasoslovni oris« in »Glasovno–črkovne premene«.

Novosti:

Pri redigiranju sicer nismo spreminjali ustaljene prakse in norme SP 2001, razen izjemoma, npr. kjer prihaja do neobveznega pisnega preglaševanja (Dodgeov in Dodgeev). Pravila za tvorbo svojilnih pridevnikov so podana v pravopisnih pravilih SP 2001 (člen 956 id.), v Pravopisu 8.0 pa v prenovljeni obliki v poglavju »Glasovno-črkovne premene«.

Kot dvojnice so uslovarjeni tisti svojilni pridevniki:

(1) kjer je dvojnica posledica tega, da se preglaševanje pisno lahko tudi ne uresničuje, npr. Edgeov in Edgeev (obe obliki imata izgovor [êdžeu̯]); to je novost glede na SP 2001, kjer je bilo v takih primerih preglaševanje brezizjemno;
(2) kjer je dvojnica posledica redkejše spremembe c > č pri preglasu, npr. Škucev redko Škučev;
(3) kjer je dvojnica posledica neobveznega izpada neobstojnega samoglasnika, npr. Hoferjev tudi Hofrov.

Slovarski sestavek se zaključi s podatkom o izhodiščni (netvorjeni) besedi, iz katere je izpeljan svojilni pridevnik (Mercatorjev < Mercator).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Slovar.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Velika in mala začetnica.

Zadnja sprememba:

Fran 11.0, 24. novembra 2023.

Nabor slovarskih iztočnic:

Ajpesov
Al Kaidin
Alpinin
Applov
Arsov
Avonov
Barillin
Chanelov
ChatGPT-jev
Ciin
Delov
Demosov
Desusov
Disneyjev
Dnevnikov
Dodgeov in Dodgeev
Dominsvetov
Doppsov
Edgeov in Edgeev
Elanov
Etin
Facebookov
Fifin
Gestapov
Goldonijev
Gorenjev
Hoferjev tudi Hofrov
Hondin
Irin
Kforjev
Kompasov
Krasov
Lamborghinijev
Lekov
Mercatorjev
Merkurjev
Microsoftov
Murin
Nasin
Natov
Nukov
Pilov
Pipistrelov
Pradin
Savin
Škodin
Škucev redko Škučev
Teslin
Tešev
Tigrov
Udbin
Uefin
Unescov
Unicefov
Večerov
Volkswagnov
WhatsAppov
Wikipedijin