Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Svojilni pridevniki (iz stvarnih imen)

Geslovnik:

Geslovnik obsega 16 svojilnih pridevnikov iz stvarnih imen, nastal je na osnovi nabora problemskega sklopa »Stvarna imena«.

V slovar so vključeni pridevniki, katerih tvorba se ob pregledu rabe v korpusih, jezikovni svetovalnici in drugih virih izkazuje kot problematična zaradi različnih razlogov, navadno povezanih z enakozvočnimi samostalniki / imeni drugih spolov (npr. Škoda, m |priimek| – Škodov; Škoda, ž |znamka| – Škodin avtomobil). Problematična je tudi tvorba pri imenih, nastalih iz kratic, saj postane zadnji kratični samoglasnik tudi samoglasnik priponskega obrazila za izražanje svojine (Natov) ali se izgubi (Irin).

Novosti:

Pri redigiranju sicer nismo spreminjali ustaljene prakse in norme SP 2001.

Slovarski sestavek se zaključi s podatkom o izhodiščni (netvorjeni) besedi, iz katere je izpeljan svojilni pridevnik (npr. Mercatorjev < Mercator).

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh spolih in številih. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Sklic na SP 2001:

slovar

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 26. oktobra 2019.

Nabor slovarskih iztočnic:

Al Kaidin
Alpinin
Barillin
Chanelov
Demosov
Desusov
Etin
Gestapov
Hondin
Irin
Kforjev
Mercatorjev
Natov
Pradin
Škodin
Teslin
Udbin