Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Kratice

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 20 kratic. Nastal je ob redigiranju poimenovanj pripadnikov in pripadnic različnih političnih in vojaških skupin, katerih izhodišče je kratica kot ime organizacije, stranke, skupine, katere pripadniki oziroma pripadnice so. Gre za zdaj le za tri skupine z izbranimi, na prenovljena pravopisna pravila in zglede v njih nanašajočimi se kraticami, in sicer:

(1) politične stranke (DEMOS, DeSUS, SLS);

(2) vojaške in obveščevalne ter paravojaške organizacije (ETA, KFOR, SS, UDBA).

Novosti:

V ePravopisu je podrobneje glede na prejšnje priročnike in v skladu s korpusno izkazano rabo kratica uslovarjena tudi v več spolih (npr. SLS m in ž), v ponazarjalnih zgledih pa je pripadnost kategoriji spola ponazorjena z zgledom, npr. koalicija z DeSUS-om nasproti predsednik ljubljanske DeSUS.

V slovarskem sestavku je pri kraticah vedno prikazana tudi identifikacijska razvezava, npr. NATO > Severnoatlantska zveza, če je kratica nastala v tujem jeziku, je to nakazano (angl. North Atlantic Treaty Organization). Če je iz kratice nastalo stvarno ime, je uporabnik nanj napoten z vodilko prim. (= primerjaj): ETA, prim. Eta. Stvarna imena, nastala iz kratic, so obravnavana kot vsa stvarna imena (z identifikacijsko uvrstitvijo): ETA [...] bask. Euskadi Ta Askatasuna, Baskovska domovina in svoboda proti Eta |baskovska paravojaška teroristična organizacija|.

Zaradi posebne skladenjske stave kratic in iz njih nastalih stvarnih imen sta v razlagalno-ponazarjalnem delu slovarskega sestavka v ePravopisu izrecno izpostavljeni pozicija desnega imenovalniškega prilastka (npr. KFOR [...] kot prilastek v imenovalniku pripadniki mirovnih sil KFOR) in desnega rodilniškega prilastka za izražanje svojine (npr. KFOR [...] »za izražanje svojine, kot prilastek, v rodilniku« pripadniki KFOR-ja/KFOR).

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh spolih in številih. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Sklic na SP 2001:

slovar

Sklic na Pravopis 8.0:

Poglavje »Krajšave«

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 26. oktobra 2019.

Nabor slovarskih iztočnic:

DEMOS
DeSUS (m)
DeSUS (ž)
ETA
IRA
KFOR
LDS (m)
LDS (ž)
NATO
SD (m)
SD (ž)
SDS (m) (‘Slovenska demokratska stranka’)
SDS (ž) (‘Slovenska demokratska stranka’)
SDS (m) (‘Slavistično društvo Slovenije’)
SLS (m)
SLS (ž)
SMC (m)
SMC (ž)
SS (m)
SS (ž)
TIGR
UDBA