Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Imena upravnih (pokrajinskih) enot

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 117 eno- in večbesednih iztočnic. V njem so imena raznovrstnih upravnih (pokrajinskih) enot, ki imajo pogosto značaj zemljepisnih pokrajin, zato so v slovarju ta imena uvrščena med zemljepisna imena, saj je v praksi ločevanje med upravnimi enotami kot stvarnimi in zemljepisnimi imeni oteženo. V ePravopisu so glede na SP 2001 nova nekatera imena upravnih pokrajinskih enot, ki do sedaj še niso bila uslovarjena. Med upravne (pokrajinske) enote spadajo:

(1) zvezne države (Alabama, Arunačal Pradeš, Cojedes, Džamu in Kašmir, Južna Avstralija, Minas Gerais);
(2) grofije (Avon, Gwynedd, Južni Yorkshire);
(3) okrožja (Berkshire, Beşiktaş);
(4) druge upravne pokrajinske enote (Istrska županija, Košiški okraj, Stavropolski okraj).

Geslovnik bo še dopolnjen.

Novosti:

Novost v slovarju glede na SP 2001 so ponazoritve rabe, ki kažejo na posebne skladenjske položaje. Opozorjeno je na položaje, ko se ime pojavlja v položaju desnega imenovalnega prilastka, ki je lahko tudi ujemalen z jedrom: Nevada kot prilastek, navadno v imenovalniku puščava v zvezni državi Nevada; Himačal Pradeš kot prilastek, v imenovalniku Zapise o pridelavi ovsa v indijski zvezni državi Himačal Pradeš najdemo že v indijskem epu Mahabharata.

Nekatera lastna imena so poslovenjena zaradi zgodovinskih okoliščin, izročila in dogovora, tako se je za nekatera imena (upravnih) pokrajinskih enot v preteklosti uveljavilo slovensko ime oz. eksonim: Južna Astralija (angl. South Australia); Zadrska županija (hrv. Zadarska županija). V ePravopisu je pri eksonimih dodan podatek o izvornem imenu. Raba nekaterih eksonimov je danes nepriporočljiva, na kar je v slovarju opozorjeno s pojasnilom »ustrezneje« in sklicem na ustrezni slovarski sestavek (Georgija ustrezneje Georgia).

Razširjena so besedotvorna gnezda, ki pri imenih prinašajo podatek o tvorbi prebivalskega imena za oba spola, svojilnega pridevnika in pridevnika na -ski (Arizona: Arizonec, Arizonka, Arizončev, Arizonkin, arizonski; Queensland: Queenslandčan, Queenslandčanka, Queenslandčanov, Queenslandčankin, queenslandski).

Imena imajo v geslu prikazano predložno rabo, ki je lahko za uporabnika težavna, in sicer v mestniku (Kje?), rodilniku (Od kod?) in tožilniku (Kam?). Pri vsakem imenu je naveden ustrezen predlog (v/na, iz/z/s) s pravilnimi sklonskimi oblikami (v Glamorganu, iz Glamorgana, v Glamorgan).

Na rabo skrajšanih oblik imena, ki so uporabljene v manj formalnih govornih položajih, opozarja pojasnilo »skrajšano, manj formalno«: Rio de Janerio skrajšano, manj formalno pustni karneval v Riu.

Nekatera imena v problemskem sklopu imajo občne enakozvočnice. V slovarskem sestavku je o enakozvočnih imenih uporabnik obveščen z vodilko »primerjaj«, npr. Bolivar |južnoameriški narodni junak|, |zvezna država v Venezueli| primerjaj bolivar |denarna enota|.

V ePravopisu tip upravne (pokrajinske) enote (npr. zgodovinska, upravna) ni posebej izpostavljen, vse pokrajinske enote so uvrščene med pokrajine, zgodovinski značaj pokrajinske enote pa je prikazan s ponazarjalnim gradivom (npr. Akvitanija |pokrajina v Franciji| Burdigala (danes Bordeaux) je leta 80 postala glavno mesto rimske province Akvitanije/Akvitanija).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 63.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Velika in mala začetnica.

Zadnja sprememba:

Fran 11.0, 24. novembra 2023.

Nabor slovarskih iztočnic:

Acre
Aguascalientes
Alabama
Alagoas
Aljaska
Amapa
Amazonas
Andra Pradeš
Anzoátegui
Apure
Aragua
Arizona
Arkansas
Arunačal Pradeš
AvonBerkshire
Berlin
Bolívar
Buckinghamshire
Carabobo
Ceara
Cojedes
Cumberland
Cumbria
Dorset
Espírito Santo
Falcón
Florida
Georgia – Georgija
Glamorgan
Goiás
Guárico
Hampshire
Havaji
Havajski otoki
Himačal Pradeš
Humberside
Idaho
Indiana
Iowa
Istrska županija
Južna Avstralija
Južna Dakota
Južna Karolina
Južni Yorkshire
Kalifornija
Kansas
Kent
Kentucky
Kolorado
Lara
Lincolnshire
Louisiana
Madža Pradeš
Maine
Maranhão
Maryland
Mato Grosso
Michigan
Minnesota
Miranda
Misisipi
Monagas
Montana
Nagaland
Nebraska
Nevada
New Hampshire
New Jersey
New York
Norfolk
Northumberland
Nova Mehika
Nueva Esparta
Oklahoma
Oregon
Para
Paraíba
Parana
Pensilvanija
Pernambuco
Piauí
Portuguesa
Queensland
Rakhine
Rio de Janeiro
Rio Grande do Norte
Rio Grande do Sul
Roraima
Santa Catarina
São Paulo
Sergipe
Severna Dakota
Severna Karolina
Severni Yorkshire
Somerset
Stavropolski okraj
Sucre
Suffolk
Táchira
Tasmanija
Teksas
Tennessee
Tocantins
Utah
Utar Pradeš
Vermont
Viktorija
Virginija
Warwickshire
Washington
Yorkshire – Jorkšir
Zadrska županija
Zahodna Avstralija
Zahodna Virginija