Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Lastna imena (osebna, ženska)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 148 imen. Prvotno je bil oblikovan na osnovi podatkov Statističnega urada RS, in sicer so bila iz skupine 200 najpogosteje rabljenih imen v Republiki Sloveniji izbrana:

(1) imena, ki so problematična z vidika besedotvorja, npr. pri tvorbi svojilnega pridevnika (-ica : -ičin);
(2) imena, ki so homonimna moškim imenom (Aljoša, Saša);
(3) dvodelna imena (Ana Marija, Marija Vera);
(4) nesklonljiva imena (Ines);
(5) imena z enozložno podstavo (Lea), hkrati z njihovimi poslovenjenimi oblikami (Leja).

Pri redigiranju v letu 2017 smo v geslovnik ePravopisa sprejeli tudi imena, ki so podstava različnim izlastnoimenskim pridevnikom, ki v stalnih besednih zvezah označujejo npr. nagrade (Viktorija > Viktorijin križ), ali so enakozvočna občnoimenskim poimenovanjem nagrad, odlikovanj in častnih nazivov (emmy – Emmy) ter zemljepisnim imenom (luna – Luna). Po tem merilu se v sklop vključujejo tudi imena, ki so izhodišče za poimenovanja pripadnikov oz. pripadnic, npr. Cecilijaceciljanec, ceciljanka ‘pripadnik, pripadnica ceciljanskega gibanja’.

Leta 2019 je bila sprejeta odločitev, da pri psevdonimih ne bodo uslovarjene dvobesedne, temveč enobesedne iztočnice (izjema so nekatera umetniška imena). V geslovnik ženskih imen so bila tako sprejeta zlasti imena neslovenskega izvora (Doris, Edith, Jean, Joan, Whoopi ...).

V letu 2020 je bilo vsako uslovarjeno ime preverjeno tudi z vidika glasovnega uresničevanja v različnih jezikih, npr. angl. Edith [ídit], fr. Edith [edít]. Leta 2021 in 2022 so bila uslovarjena osebna imena iz prevzemalnih preglednic za italijanščino in španščino (Sophia), v letu 2023 pa od slovanskih poljska, slovaška in češka osebna ženska imena (Elżbieta; Maria [márja]; Věra), od ugrofinskih pa estonska imena (Elva), ob teh pa tudi imena, razširjena v različnih jezikih, npr. Martina, Daniela ...

Novosti:

Pri redigiranju nismo spreminjali ustaljene prakse in norme SP 2001, razen izjemoma, ko smo spremembo naglasne norme oprli na ugotovitev o govorni realizaciji z vmesnim j. Vsako uslovarjeno ime je preverjeno tudi z vidika pisno-glasovnega uresničevanja v različnih jezikih, npr. slovaško Mária [márja], poljsko Maria [maríja] in nemško Maria [maríja]. Spremenjen je bil naglas na imenu Tea ([têa] namesto [téa] po SP 2001), ker je bil prej podrejen moški obliki Teodor [téodor]).

Slovarski sestavek sklene besedotvorno gnezdo, ki vsebuje podatek o tvorbi svojilnega pridevnika (Teja: Tejin; Tea: Tein in Tejin).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 41.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Velika in mala začetnica.

Zadnja sprememba:

Fran 11.0, 24. novembra 2023.

Nabor slovarskih iztočnic:

Aljoša
Ana
Ana Marija
Anamarija
Andrea
Andreja
Anica
Audrey
Augusta
Ava
Beatrice
Béatrice
Billie
Brie
Catherine
Cecilija
Céline
Cher
Cita
Coco
Dafne
Danae
Danaja
Danica
Daniela
Dike
Dominika
Dominique
Doria
Doris
Dragica
Edith
Elva
Elżbieta
Ema
Emilia
Emilija
Emmy
Eva
Evgenija
Flora
Gabriela
Gabriele
Gabrijela
Gaja
Gea
Geja
Geneviève
Gina
Giulietta
Goga
Greta
Gruša
Helena
Ifigenija
Ines
Irena
Iris
Isabela
Isabella
Ita
Ita Rina
Izabela
Jana
Jane
Jean
Jerica
Joan
Jožica
Judy
Juno
Jurgita
Karin
Karla
Karmen
Lara
Lauren
Lea
Lee
Leja
Livia
Livija
Ljubica
Lorena
Lucija
Luna
Magdalena
Maja
Máňa
Manca
Margherita
Maria
Mária
Marica
Marija
Marija Vera
Marilyn
Mariuccia
Marlene
Martina
Mata Hari
Mateja
Matilda
Mia
Mija
Milica
Miranda
Mirna
Mojca
Natalie
Neža
Nika
Nike
Nives
Pavla
Pepa
Pia
Pija
Rita
Robin
Saša
Selena
Slavica
Sofia
Sofija
Sophia
Suzy
Tamara
Tea
Teja
Tennessee
Teodora
Terezija
Tia
Tija
Uršula
Vera
Věra
Veronika
Vesna
Vida
Viktorija
Whoopi
Zofia
Zofka
Zulia
Živa