Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Svojilni pridevniki (iz imen s predimki)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 46 svojilnih pridevnikov iz priimkov s predimki in je bil narejen na podlagi problemskega sklopa »Imena s predimki«.

V letih 2022 in 2023 so bili v slovar dodani svojilni pridevniki iz imen s predimki, ki so vključena v preglednico za italijanščino, npr. della Querciev, da Todijev, di Buoninsegnev.

Novosti:

Svojilni pridevniki iz imen s predimki so v nasprotju s SP 2001 uvrščeni v samostojna gesla. Pri redigiranju smo sledili rabi in v gradivu neizkazane oblike iz SP 2001 (Ortegaygassetov, Baudouindecourtenayjev) nadomestili z izkazanimi (Gassetov, Baudouinov / de Courtenayjev).

Slovarski sestavek sklene podatek o izhodiščni obliki, kar je za uporabnika pomembno zlasti pri večdelnih priimkih s predimki, pri katerih je pridevniška oblika izpeljana le iz enega dela (d’Estaingov < Giscard d’Estaing).

Normativno je ovrednotenje dvojničnih paradigmatskih možnosti. V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 115.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Velika in mala začetnica.

Zadnja sprememba:

Fran 11.0, 24. novembra 2023.

Nabor slovarskih iztočnic:

al Haitamov
Asadov in al Asadov
Baudouinov
Beethovnov
Calderónov
D’Annunziev in D’Annunziov
d’Estaingov
d’Indyjev
da Todijev
da Vincijev
De Amicisov
de Brogliev
de Courtenayjev
de Gaullov
de la Vegov
de Palmov
De Palmov
de Souzov
De Souzov
del Castagnev in del Castagnov
della Querciev
di Buoninsegnev
Dos Passosov
dos Santosov
El Grecov
Gassetov
Goethejev
Hitomarov
Humboldtov
La Fayettov
La Fontainov
MacDowllov
McDonaldov
Metternichov
O᾽Connorjev
Prévostov
Richelieujev
Saint-Exupéryjev
St. Johnov
Van Allenov
van Dyckov
van Goghov
Vignolov
Vignyjev
von Grünigenov
Weizsäckerjev