Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Horoskopska znamenja

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 38 slovarskih iztočnic. Nabor je prenovljen oz. aktualiziran glede na Slovenski pravopis 2001 in dopolnjen s 26 iztočnicami, ki so v rabi pogoste.

Med horoskopskimi znamenji predstavljamo:

(1) osnovna poimenovanja za dvanajst horoskopskih znamenj zodiaka oziroma živalskega kroga zahodne astronomije (npr. oven, bik, vodnar, dvojček, riba) in dodatno znamenje (kačenosec), ki so hkrati poimenovanja oseb, rojenih v tem horoskopskem znamenju;

(2) poimenovanja, ki so omejena na označevanje oseb ženskega (bikica, dvojčica, kozoroginja, levinja, ovnica, rakica, strelka, kozoroginja, vodnarka) ali moškega (devičnik) spola za nekatera izmed horoskopskih znamenj zodiaka oziroma živalskega kroga zahodne astronomije;

(3) osnovna poimenovanja za dvanajst horoskopskih znamenj kitajskega zodiaka (npr. podgana, mačka, zmaj, kača), ki so hkrati poimenovanja za osebe, rojene v tem horoskopskem znamenju; vključujejo sopomenska izraza prašič in merjasec ter ovca in koza;

(4) dodatno poimenovanje, ki je omejeno na označevanje moške osebe, rojene v kitajskem horoskopskem znamenju kače (kačjak).

Opozorjeno je, da se horoskopska znamenja pišejo z malo začetnico, enakozvočna imena zodiakalnih ozvezdij (npr. Oven, Bik, Vodnar, Dvojčka, Ribi), ki jih poleg drugih imen predstavlja pravopisna kategorija »Imena nebesnih teles in pojavov«, pa z veliko začetnico.

Novosti:

V ePravopisu je uporabniku prijaznejše dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva npr. glede na to, ali gre za pomen horoskopskega znamenja ali osebe, rojene v tem horoskopskem znamenju (ponekod le slednje). Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja.

Glede na SP 2001 je novost vključevanje kitajskih horoskopskih znamenj in množice poimenovanj, ki so omejena zgolj na označevanje oseb ženskega ali moškega spola. Izbrana so taka poimenovanja, ki so se s korpusnimi analizami v različnih virih potrdila kot ustaljena.

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh številih.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 45.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: poglavje »Velika in mala začetnica«

(https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/3/velika_in_mala_zacetnica)

Zadnja sprememba:

Fran 9.0, 22. novembra 2021.

Nabor slovarskih iztočnic:

bik
bikica
bivol
devica
devičnik
dvojček
dvojčica
kača
kačenosec
kačjak
konj
koza
kozorog
kozoroginja
lev
levinja
mačka
merjasec
opica
ovca
oven
ovnica
pes
petelin
podgana
prašič
rak
rakica
riba
strelec
strelka
škorpijon
škorpijonka
tehtnica
tiger
vodnar
vodnarka