Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Uslužbenci in uslužbenke, uporabniki in uporabnice

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 54 enobesednih iztočnic. Nastal je ob poglavju o rabi male in velike začetnice, izhodišče za izbiro iztočnic so bili v rabi izkazani zgledi, pri čemer je bil glavni vir besedilna zbirka Gigafida 2.0.

Geslovnik sestavljata dve pomensko širši skupini pripadnikov in pripadnic:

(1) uslužbenci in uslužbenke (dnevnikovec in dnevnikovka, elanovec in elanovka, kompasovec in kompasovka, microsoftovec in microsoftovka);
(2) uporabniki in uporabnice (applovec in applovka, beemvejevec in beemvejevka, gorenjevec in gorenjevka).

Novosti:

Glede na SP 2001 je prenovljen nabor iztočnic.

Kot samostojne iztočnice se pojavljajo tako poimenovanja za pripadnike (ertevejec, pipistrelovec, FF–jevec) in pripadnice (ertevejevka, pipistrelovka, FF-jevka), pri vseh so kot samostojne iztočnice uslovarjeni besedotvorni pari za žensko in moško obliko poimenovanja.

Pri redigiranju nismo spreminjali ustaljene prakse in kodificirane norme SP 2001.

Nekatere iztočnice so opremljene s podatkom o izhodiščni besedi, tj. z iztočnico, ki prinaša informacijo o izhodišču za poimenovanje pripadnika oz. pripadnice (lekovec in lekovka < Lek). Povezava med nekaterimi iztočnicami je nakazana z vodilko »primerjaj« (= prim.), ki uporabnika usmeri k drugi, povezani iztočnici (BMW-jevec prim. beemvejevec).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 136.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Velika in mala začetnica.

Zadnja sprememba:

Fran 9.0, 22. novembra 2021.

Nabor slovarskih iztočnic:

applovec
applovka
BBC-jevec
BBC-jevka
beemvejevec
beemvejevka
BMW-jevec
BMW-jevka
delovec
delovka
dnevnikovec
dnevnikovka
dominsvetovec
dominsvetovka
efbiajevec
efbiajevka
elanovec
elanovka
ertevejevec
ertevejevka
FBI-evec
FBI-evka
FDV-jevec
FDV-jevka
FF-jevec
FF-jevka
gorenjevec
gorenjevka
kompasovec
kompasovka
lekovec
lekovka
merkurjevec
merkurjevka
microsoftovec
microsoftovka
NLB-jevec
NLB-jevka
novorevijaš
novorevijašinja
pilovec
pilovka
pipistrelovec
pipistrelovka
poptevejevec
poptevejevka
RTV-jevec tudi rtv-jevec
RTV-jevka tudi rtv-jevka
siolovec
siolovka
SNG-jevec
SNG-jevka
triglavovec
večerovec
večerovka
wikipedist
wikipedistka