Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Poimenovanja praznikov, posebnih datumov, dnevov, mesecev

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 64 iztočnic in skupaj zajema 93 praznikov, posebnih datumov, dnevov in mesecev.

Nabor praznikov je glede na Slovenski pravopis 2001 izdatno razširjen, dopolnjen je bil tudi z nekaterimi novejšimi prazniki (npr. dan Primoža Trubarja, svetovni dan Downowega/downovega sindroma) in prazniki, ki izhajajo iz drugih verskih in kulturnih okolij (npr. ašura, hanuka, holi, noruz).

Nekateri prazniki so vključeni kot posebne samostojne zveze pri poimenovanjih dnevov v tednu in mesecev, npr. sreda (pepelnična sreda), april (prvi april).

Novosti:

Pri redigiranju nismo spreminjali ustaljene prakse in norme SP 2001, je pa razširjeni nabor praznikov, posebnih datumov, dnevov in mesecev zajel tudi nekatere pravopisno zanimive primere, ko prihaja do rabe začetnice pri neprvi lastnoimenski sestavini v večbesedni zvezi (dan svetega Patrika, dan Zemlje) ali ko svojilni pomen prehaja v vrstnega (Martinova/martinova sobota ipd.).

Novost glede na SP 2001 je zapis praznika Gospodovo razglašenje, za katerega je bil v SP 2001 predviden le zapis z malo začetnico.

Nekateri prazniki so kot sinonimna poimenovanja povezani, npr. praznik Svetih treh kraljev – Gospodovo razglašenje; veliki šmaren – Marijino vnebovzetje; judovska velika noč – pasha … Prav zaradi teh povezav so identifikacije praznikov dopolnjene z datumi, kjer je bilo to mogoče, sicer pa z drugimi orientacijskimi opisi.

Opozorjeno je na posebne položaje, ko se zaradi skladenjske spremembe spremeni tudi zapis začetnice, npr. zaradi elipse (Božični kruh so delili na vse tri božiče: božični dan, novoletni dan in na praznik Svetih treh kraljev; z malo začetnico zaradi elipse Na svete tri kralje so od hiše do hiše hodili koledniki).

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh številih. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 150.

Zadnja sprememba:

Fran 6.0, 26. septembra 2018.

Nabor slovarskih iztočnic:

advent
april
(prvi april)
ašura
avgust
bajram
binkošti
božič
četrtek
(veliki četrtek)
dan 
(materinski dan, zahvalni dan, mednarodni dan maternega jezika, svetovni dan boja proti aidsu, svetovni dan Downowega/downovega sindroma, dan državnosti, dan reformacije, dan samostojnosti in enotnosti, dan spomina na mrtve, dan upora proti okupatorju, dan vrnitve Primorske k matični domovini, dan žena, dan Primoža Trubarja, dan Rudolfa Maistra, dan svetega Patrika, dan Zemlje)
december
(veseli december)
delo
(praznik dela)
duša
((vseh) vernih duš dan)
Gospodov
(Gospodovo/gospodovo razglašenje)
gregorjevo
hanuka
holi
ilinden
januar
jernejevo
jožefovo
julij
junij
jurjevo
katarinino
leto
(novo leto)
maj
marec
Marijin
(Marijino vnebovzetje)
Martinov
(Martinova/martinova nedelja, Martinova/martinova sobota)
martinovo
mevlud
nedelja
(cvetna nedelja)
noč
(judovska velika noč, velika noč, kresna noč, noč čarovnic)
noruz
november
oktober
pasha
pepelnica
pepelnični
(pepelnična sreda)
petek
(veliki petek)
ponedeljek
(binkoštni ponedeljek, velikonočni ponedeljek)
Prešernov
(Prešernov dan)
pust
ramadan
ramazan
rektorjev
(rektorjev dan)
rokovo
september
Silvestrov
(Silvestrov večer)
silvestrovo
slava
sobota
(velika sobota)
spomin
(spomin vseh vernih rajnih)
sreda
(pepelnična sreda)
svečnica
sveti
(vsi sveti)
praznik Svetih treh kraljev
šabat
šentjanževo
šmaren
(mali šmaren, veliki šmaren)
štefanovo
torek
valentinovo
vnebohod