Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Poimenovanja praznikov, posebnih datumov, dnevov, mesecev

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 77 iztočnic in skupaj zajema 94 praznikov, posebnih datumov, dnevov v tednu (petek, nedelja) ter uveljavljena (april, maj) in stara slovenska poimenovanja mesecev (rožnik, gruden).

Nabor praznikov je glede na Slovenski pravopis 2001 izdatno razširjen, dopolnjen je bil tudi z nekaterimi novejšimi prazniki in posebnimi datumi (dan Primoža Trubarja, svetovni dan Downowega/downovega sindroma) in prazniki, ki izhajajo iz drugih verskih in kulturnih okolij (ašura, hanuka, holi, noruz).

Nekateri prazniki in posebni datumi so vključeni kot posebne samostojne zveze pri poimenovanjih dnevov v tednu in mesecev, npr. sreda (pepelnična sreda), april (prvi april).

Novosti:

Pri redigiranju nismo spreminjali ustaljene prakse in norme SP 2001, je pa razširjeni nabor praznikov, posebnih datumov, dnevov in mesecev zajel tudi nekatere pravopisno zanimive primere, ko prihaja do rabe začetnice pri neprvi lastnoimenski sestavini v večbesedni zvezi (dan svetega Patrika, dan Zemlje).

Novost glede na SP 2001 je zapis praznika Gospodovo razglašenje, za katerega je bil v SP 2001 predviden le zapis z malo začetnico, in pa dvojnica dan žensk (ob tradicionalnem dan žena) zaradi pomenskega zoženja (žena ‘zakonska partnerka’, ženska ‘oseba ženskega spola’).

Nekateri prazniki so kot sinonimna poimenovanja povezani, npr. praznik Svetih treh kraljev – Gospodovo razglašenje; veliki šmaren – Marijino vnebovzetje; judovska velika noč – pasha … Prav zaradi teh povezav so pomenske identifikacije praznikov dopolnjene z datumi, kjer je bilo to mogoče, sicer pa z drugimi orientacijskimi opisi.

Opozorjeno je na posebne položaje, ko se zaradi skladenjske spremembe spremeni tudi zapis začetnice, npr. zaradi elipse (Božični kruh so delili na vse tri božiče: božični dan, novoletni dan in na praznik Svetih treh kraljev z malo začetnico zaradi elipse Na svete tri kralje so od hiše do hiše hodili koledniki).

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 150.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Velika in mala začetnica.

Zadnja sprememba:

Fran 11.0, 24. novembra 2023.

Nabor slovarskih iztočnic:

advent
april (prvi april)
ašura
avgust
bajram (kurban bajram, ramadanski bajram)
binkošti
božič
četrtek (veliki četrtek)
dan (materinski dan, zahvalni dan, mednarodni dan maternega jezika, svetovni dan boja proti aidsu, svetovni dan Downowega/downovega sindroma, dan državnosti, dan reformacije, dan samostojnosti in enotnosti, dan spomina na mrtve, dan upora proti okupatorju, dan vrnitve Primorske k matični domovini, dan žena/žensk, dan Primoža Trubarja, dan Rudolfa Maistra, dan svetega Patrika, dan Zemlje, dan suverenosti, dan združitve prekmurskih Slovencev, Prešernov dan)
december (veseli december)
delo (praznik dela)
duša ((vseh) vernih duš dan)
februar
Gospodov (Gospodov dan, Gospodovo/gospodovo razglašenje, leto Gospodovo)
gregorjevo
gruden
hanuka
holi
ilinden
januar
jernejevo
jožefovo
julij
junij
jurjevo
katarinino
kimavec
leto (novo leto)
listopad
maj
marec
Marijin (Marijino vnebovzetje)
Martinov (Martinova/martinova nedelja, Martinova/martinova sobota)
martinovo
mevlud
nedelja (binkoštna nedelja, cvetna nedelja, Martinova nedelja)
noč (judovska velika noč, velika noč, kresna noč, noč čarovnic)
noruz
november
oktober
pasha
pepelnica
pepelničen (pepelnična sreda)
petek (veliki petek)
ponedeljek (binkoštni ponedeljek, velikonočni ponedeljek)
Prešernov (Prešernov dan)
Primorska (dan vrnitve Primorske k matični domovini)
prosinec
pust (drežniški pust)
ramadan
ramazan
rektorjev (rektorjev dan)
rokovo
rožnik
september
Silvestrov (Silvestrov večer)
silvestrovo
slava
sobota (Martinova sobota, velika sobota)
spomin (spomin vseh vernih rajnih)
sreda (pepelnična sreda)
srpan (mali srpan, veliki srpan)
sušec
svečan
svečnica
sveti (vsi sveti)
Sveti trije kralji (praznik Svetih treh kraljev)
šabat tudi sabat
šentjanževo
šmaren (mali šmaren, veliki šmaren)
štefanovo
torek (pustni torek)
traven (mali traven, veliki traven)
valentinovo
vinotok
vnebohod
žena (dan žena)