Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Priimki s predimki

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 59 priimkov s predimki. Seznam je bil oblikovan kot nabor tipološko raznovrstnih primerov, in sicer:

(1) priimki, pri katerih je predimek pisan nestično (de Palma, De Palma);
(2) priimki z dvema nestično pisanima predimkoma (de la Vega);
(3) večdelni priimki, od katerih ima zadnji enega ali več predimkov (Calderón de la Barca);
(4) priimki, pri katerih je predimek okrajšava (St. John);
(5) priimki, pri katerih je prvotni predimek pisan pred opuščajem ali stično (D’Annunzio, MacDowell).

V prirastku za leto 2023 so bili dodani nekateri italijanski priimki s predimki ter nekateri zgledi iz pravopisnih poglavij »Glasoslovni oris« in »Glasovno–črkovne premene«.

Novosti:

Glede na Slovenski pravopis 2001 smo ponazarjalno gradivo v tej skupini obvestilno razširili s primeri tipičnih skladenjskih rab. Vsa gesla vsebujejo zglede za skladenjski položaj sredi povedi, in sicer:

(a) samostojno (citat iz drame Calderóna de la Barca/Barce);
(b) za izrazom, ki označuje družbeni položaj, poklic, akademsko stopnjo ipd. (Govoril sem s kapetanom OʼConnorjem);
(c) za osebnim imenom (Čeprav se muzej imenuje po Vincentu van Goghu, ne razstavlja samo njegovih slik).

Gesla, pri katerih je predimek pred priimkom pisan z malo začetnico, vsebujejo še zglede za položaj na začetku povedi (De la Vega se nenehno bori proti krivici in zatiranju).

Priimki, ki se v rabi pojavljajo brez predimkov, so tudi v iztočnici zapisani brez njih. Vendar pa je v nasprotju s SP 2001 podatek o obstoju predimka v geslu vsebovan. Pred tipskim zgledom za skladenjski položaj za osebnim imenom ta tip gesel namreč vsebuje opozorilo »za imenom s predimkom« (Metternich za imenom s predimkom Postal je diplomat in varovanec ministrskega predsednika kneza Klemensa von Metternicha).

Novost glede na SP 2001 je tudi diferenciranje gesel glede na to, ali gre za priimek s predimkom, ki je bil v pregledanem gradivu vezan na posameznika (d’Indy, Saint-Exupèry), ali za splošno rabljen priimek s predimkom (Asad, de Souza). Prvi tip gesel ima v zaglavju vedno identifikacijo (pri Baudouin de Courtenay npr. Jan Baudouin de Courtenay |poljski jezikoslovec|). Drugačna je tudi obvestilnost v delu gesla, ki vsebuje sklonske oblike, saj je pri tem tipu gesel navedena le edninska paradigma, pri vseh drugih geslih pa vse tri.

Besedotvorno gnezdo na koncu slovarskega sestavka vsebuje podatek o tvorbi svojilnega pridevnika (d’Indy: d’Indyjev).

Normativno je ovrednotenje dvojničnih paradigmatskih možnosti. V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 46, 860.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Velika in mala začetnica.

Zadnja sprememba:

Fran 11.0, 24. novembra 2023.

Nabor slovarskih iztočnic:

al Haitam
Asad in al Asad
Baudouin de Courtenay
Beethoven
Calderón de la Barca
d’Annunzio
d’Arezzo
d’Azeglio
d᾽Indy
da Todi
da Verrazzano
da Vinci
De Amicis
de Broglie
de Courtenay
de Gaulle
de la Vega
de Palma
De Palma
de Souza
De Souza
del Castagno
della Quercia
di Buoninsegna
Dos Passos
dos Santos
El Greco
Fehling
Freycinet
Gadafi
Gasset
Giscard d’Estaing
Gobineau
Goethe
Hitomaro
Humboldt
Ibn Saud
Ibn Tašfin
La Fayette
La Fontaine
MacDowell
McDonald
Metternich
Montaigne
O᾽Connor
Ortega y Gasset
Prévost d’Exiles
Richelieu
Saint-Exupéry
St. John
Van Allen
van Dyck
van Gogh
Verrocchio
Vignola
Vigny
von Grünigen
Wassermann
Weizsäcker