Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pripadniki in pripadnice umetnostnih, kulturnih, subkulturnih in športnih skupin

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 96 slovarskih iztočnic ter zajema pripadnike in pripadnice različnih umetnostnih, kulturnih in subkulturnih skupin:

(1) pripadniki in pripadnice umetnostnih smeri (byronist – byronistka, nadrealist – nadrealistka);
(2) pripadniki in pripadnice različnih subkultur, gibanj, življenjskih slogov in glasbenih žanrov (igričar – igričarka, darker – darkerica; hipster – hipsterka);
(3) pripadniki in pripadnice drugih skupin (aleksandrinka, prostozidar, rotarijec – rotarijka, ekologist – ekologistka).

V posebno skupino uvrščamo imena in poimenovanja pripadnikov in pripadnic tistih glasbenih, športnih skupin, ki niso izpeljana iz stvarnega lastnega imena, ki nastopa v množini, temveč gre za edninske oblike teh imen. Pišemo jih z veliko začetnico: Sokoli, Viole; Čuk, Avsenik. Če poimenovanja niso prekrivna z imenom, ampak gre za iskanje podobnosti in primerjave (zmaga risov), jih pišemo z malo začetnico: železar, galaktik, krimovka, ris.

Novosti:

Novost so samostalniki, ki prej niso bili vključeni v jezikovne priročnike (igričar – igričarka; hipster – hipsterka).

Novost glede na SP 2001 je izčrpnejša obvestilnost glede enakovrednih in nadrejenih dvojnic poimenovanj za pripadnike in pripadnice gibanj, nazorov, subkultur in življenjskih slogov, npr. pankerica in punkerica, pankerka in punkerka.

V prejšnjih prirastkih ePravopisa so bile besedotvorne dvojnice prikazane v istem slovarskem sestavku, npr. japijevka tudi japijka ali darkerica in darkerka, v prirastku za leto 2023 pa smo jih osamosvojili v samostojne slovarske sestavke. Dvojnice so povezane s pojasnilom »sopomenka«, npr. japijka sopomenka japijevka. Pisne dvojnice so še vedno prikazane v istem slovarskem sestavku, npr. geek in gik. Preverjena je uresničitev oblik za ženske osebe.

Pri vseh iztočnicah pripadnikov in pripadnic, izpeljanih iz lastnih imen oseb iz sveta znanosti, filozofije, kulture in političnega življenja ali iz zemljepisnih imen, je uslovarjeno tudi izhodiščno ime, npr. Byron, Aleksandrija ipd. Poimenovanja pripadnikov in pripadnic pišemo z malo začetnico, tudi če so izpeljana iz lastnih imen in kratic.

V ePravopisu sta uporabniku prijaznejša dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje sklonskih oblik v vseh številih. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer dovoljuje statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik. Izreka imena je v celoti izpisana v samostojnem slovarskem razdelku, in sicer ne le v imenovalniku, temveč tudi v rodilniku, če pa zahteva iztočnica tudi podatek o izgovoru v orodniku, je celotna paradigma predstavljena v posebnem slovarskem razdelku, imenovanem izgovorno gnezdo.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 136.

Sklic na predlog pravopisnih pravil Pravopis 8.0:

Pravopisna pravila: Velika in mala začetnica.

Zadnja sprememba:

Fran 11.0, 24. novembra 2023.

Nabor slovarskih iztočnic:

aleksandrinka
apezejevec
apezejevka
APZ-jevec
APZ-jevka
Avsenik
byronist tudi bajronist
byronistka tudi bajronistka
čapec
čapka
čefur
čefurka
Čuk
dajnčičar
darker
darkerica
darkerka
ekologist
ekologistka
ekspresionist
ekspresionistka
emo
galaktik
gamer in gejmer
gamerka in gejmerka
geek in gik
geekinja in gikinja
hiphoper
hiphoperka
hiphopovec
hiphopovka
hipi
hipijevka
hipijka
hipster
hipsterka
igričar
igričarka
impresionist
impresionistka
japi
japijevka
japijka
krimovka
kudovec
kudovka
Lačni Franz
lionist
lionistka
merkurjevka
metalec
metalka
metelčičar
metelkovec
metelkovka
milenijec
milenijka
modernist
modernistka
nadrealist
nadrealistka
obritoglavec
obritoglavka
panker in punker
pankerica in punkerica
pankerka tudi punkerka
pankovec tudi punkovec
postmodernist
postmodernistka
prostozidar
raper in reper
raperka in reperka
rejver in raver
rejverka in raverka
ris
Ris
risinja
rolkar
rolkarka
rotarijanec
rotarijanka
rotarijec
rotarijka
skejter in skejtar tudi skater
skejterka in skejtarka tudi skaterka
skin
skinhead in skinhed
skinheadinja in skinhedinja
Sokol
tvitar
tviteraš
tviterašica
vegan
veganka
Viola
železar