Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko  preberete tu.  Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pripadniki in pripadnice umetnostnih, kulturnih in subkulturnih skupin

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 81 slovarskih iztočnic ter zajema pripadnike in pripadnice različnih umetnostnih, kulturnih in subkulturnih skupin:

(1) pripadniki in pripadnice umetnostnih smeri: byronist – byronistka, nadrealist – nadrealistka;

(2) pripadniki in pripadnice različnih subkultur, gibanj, življenjskih slogov in glasbenih žanrov: igričar – igričarka, darker – darkerica; hipster – hipsterka;

(3) pripadniki in pripadnice drugih skupin: aleksandrinka, prostozidar, rotarijec – rotarijka, ekologist – ekologistka.

V posebno skupino uvrščamo imena in poimenovanja pripadnikov in pripadnic tistih glasbenih, športnih skupin, ki niso izpeljana iz stvarnega lastnega imena, temveč so z njim prekrivna, saj jih pišemo z veliko začetnico: Sokoli, Viole; Čuk, Avsenik. Če poimenovanja niso prekrivna z imenom, ampak gre za iskanje podobnosti in primerjave (zmaga risov), jih pišemo z malo začetnico: železar, galaktik, krimovka, ris.

Pri vseh iztočnicah pripadnikov in pripadnic, izpeljanih iz lastnih imen oseb iz sveta znanosti, filozofije, kulture in političnega življenja ali iz zemljepisnih imen, je uslovarjeno tudi izhodiščno ime, npr. Byron, Aleksandrija ipd. Poimenovanja pripadnikov in pripadnic pišemo z malo začetnico, tudi če so izpeljana iz lastnih imen in kratic.

Novosti:

Novost so samostalniki, ki prej niso bili vključeni v jezikovne priročnike (igričar – igričarka; hipster – hipsterka).

Novost glede na SP 2001 je izčrpnejša obvestilnost glede enakovrednih in nadrejenih dvojnic poimenovanj za pripadnike in pripadnice gibanj, nazorov, subkultur in življenjskih slogov, npr. pankerica, punkerica, pankerka in punkerka.

Besedotvorne dvojnice so prikazane v istem slovarskem sestavku, npr. japijka in japijevka ali darkerica in darkerka, enako velja za pisne dvojnice tipa geek in gik. Preverjena je uresničitev oblik za ženske osebe. Besedotvorne dvojnice so povezane z normativnimi oznakami, ki sledijo preverbi rabe v knjižnem jeziku.

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh spolih in številih. Uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu, saj elektronsko korpusno gradivo, ki sicer omogoča statistične analize gradiva, ne omogoča razlikovanja homonimnih sklonskih oblik.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 136.

Sklic na predlog pravopisnih pravil:

Pravopisna pravila: poglavje »Velika in mala začetnica« (https://www.fran.si/pravopis8/Poglavje/3/velika_in_mala_zacetnica)

Zadnja sprememba:

Fran 7.0, 4. novembra 2020.

Nabor slovarskih iztočnic:

aleksandrinka
apezejevec
apezejevka
APZ-jevec
APZ-jevka
Avsenik
byronist
byronistka
čapec
čapka
čefur
čefurka
Čuk
dajnčičar
darker
darkerica
ekologist
ekologistka
ekspresionist
ekspresionistka
emo
galaktik 
gamer
gamerka
geek
geekinja
hiphoper
hiphoperka
hipi
hipijevka
hipster
hipsterka
igričar
igričarka
impresionist
impresionistka
japi
japijevka
kudovec
kudovka
merkurjevka
metalec
metalka
metelčičar
metelkovec
metelkovka
milenij
milenijec
milenijka
modernist
modernistka
nadrealist
nadrealistka
obritoglavec
obritoglavka
panker
pankerica
postmodernist
postmodernistka
prostozidar
raper
raperka
rejver
rejverka
ris
Ris
risinja
rolka
rolkar
rolkarka
skejt
skejter
skejterka
skin
skinhead
skinheadinja
Sokol
vegan
veganka
Viola
železar