Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Imena plemen

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 42 poimenovanj pripadnikov in 14 pripadnic plemen, pa tudi imen plemen, pri katerih se imena plemen razlikujejo od množinske oblike imena moškega spola (OčipvaOčipvejec in Očipvejci, OtavaOtavec in Otavci).

Nabor poimenovanj je bil narejen na podlagi izpisov iz slovenskih enciklopedij in serije monografij Ljudstva sveta (Mladinska knjiga, 1980).

Nabor pripadnikov in pripadnic plemen glede na SP 2001 smo razširili predvsem s pravopisno problematičnimi imeni (Čeroki, Daors, Sjuks, Suj ipd.)

Novosti:

Pri redigiranju nismo spreminjali ustaljene prakse in norme SP 2001.

Kot slovarske iztočnice nastopajo edninske oblike pripadnikov posameznih plemen, pri čemer je množinska oblika, ki je v rabi sicer izrazito prevladujoča, navedena znotraj slovarskega sestavka, na kar je izrecno opozorjeno s pojasnilom » v množini«. Pri nekaterih se pojavljata tudi dve obliki, npr. Nervijec in Nerv, ki sta obravnavani v okviru enega slovarskega sestavka kot dvojnici.

Novost je tudi ta, da kot samostojne iztočnice najdemo pripadnice plemen in pridevnike na -ski, vendar le takrat, ko so te potrjene v gradivu. Sicer obe omenjeni obliki najdemo tudi znotraj besedotvornega gnezda slovarskega sestavka za pripadnike plemen, ki mu sledi še svojilni pridevnik, tvorjen iz imena pripadnika plemena, npr. Ink (Inki), Inkinja, inkovski.

Uporabniku prijaznejše je dosledno navajanje ponazarjalnega gradiva z izpisanimi zahtevnejšimi oblikami in navajanje naglašenih sklonskih oblik v vseh številih, saj so vsa imena opremljena z onaglašenimi pregibnimi vzorci. Dopolnitev s paradigmami prinaša sistemske možnosti pregibanja, a uresničitev vseh oblik ni preverjena po gradivu.

Normativno je ovrednotenje dvojničnih možnosti.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 1118.

Zadnja sprememba:

Fran 5.0, 5. decembra 2017.

Nabor slovarskih iztočnic:

Alan
Aleman
Alobrog
Ambar
Anglosas
Anglosasinja
Ant
Apač
Atrebat
Avar
Avarka
Aztek
Aztekinja
Balt
Baltinja
Belg
Čeroki
Dačan
Dačanka
Daors
Eburon
Frank
Frankinja
Got
Gotinja
Helvet
Huron
Ink
Inkinja
Irokez
Irokezinja
Jazig
Langobard
Markoman
Menapijec
Mohikanec
Morin
Nervijec in Nerv
Obodrit
Očipvejec
Očipvejka
Otavec
Pariz
Praslovan
Praslovanka
Sabinec
Sabinka
Sas
Sasinja
Sjuks
Suj
Sveb
Šejen
Tigurin
Viking
Vikinginja