Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Pravopisne zanimivosti

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 16 slovarskih sestavkov, ki izhajajo iz težav, ki smo jih zaznali v Jezikovni svetovalnici Inštituta za slovenski jezik. Gre za raznovrstne slovarske obravnave, pri katerih se osredinjamo na tista vprašanja, ki pri obravnavi drugih problemskih sklopov verjetno ne bodo v ospredju, npr. imena sodobnih virusov in bolezni (ebola, marburg, zika), spremembe v kodifikaciji glede pravopisno-slovničnih vprašanj, npr. zapis (prekaren, pletna, ekofeminizem, evroarktični), sprememba slovničnih kategorij (starš – starši; karitas m, ž; vodja m, ž), sklanjanje (kvevri).

Novosti:

Leksika, obdelana v tem problemskem sklopu, je bodisi nova bodisi – še pogosteje – odstopa od rešitev v predhodnih kodifikacijah, zato je tudi predstavljena v ePravopisu.

Sklic na SP 2001:

slovar

Zadnja sprememba:

Fran 5.0, 5. decembra 2017.

Nabor slovarskih iztočnic:

alumen
čikungunja
denga
ebola
ekofeminizem
evroarktični
karitas
, m
karitas, ž
kvevri
marburg
pletna
prekaren
starš
vodja
, m
vodja, ž
vodjev
vodjin
zika