Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.

Pravopisne kategorije – Problemski sklopi ePravopisa

Svojilni pridevniki (iz imen s predimki)

Geslovnik:

Problemski sklop obsega 21 svojilnih pridevnikov iz priimkov s predimki in je bil narejen na podlagi nabora priimkov, vključenih v različico 3.0 ePravopisa (tedaj Slovarja pravopisnih težav, oktober 2016).

V rastočem slovarju bo v prihodnjih fazah dodajanja iztočnic zajetih več imen, iz katerih bodo tvorjeni svojilni pridevniki in vključeni v problemski sklop.

Novosti:

Svojilni pridevniki iz imen s predimki so v nasprotju z SP 2001 uvrščeni v samostojna gesla. Pri redigiranju smo sledili rabi in v gradivu neizkazane oblike iz SP 2001 (npr. Ortegaygassetov, Baudouindecourtenayjev) nadomestili z izkazanimi (Gassetov, Baudouinov/de Courtenayjev).

Slovarski sestavek sklene podatek o izhodiščni obliki, kar je za uporabnika pomembno zlasti pri večdelnih priimkih s predimki, pri katerih je pridevniška oblika izpeljana le iz enega dela (npr. d'Estaingov < Giscard d'Estaing).

Vse iztočnice so opremljene z onaglašenimi pregibnimi vzorci v vseh spolih in številih.

Normativno je ovrednotenje dvojničnih paradigmatskih možnosti.

Sklic na SP 2001:

Pravopisna pravila: § 115.

Zadnja sprememba:

Fran 5.0, 5. decembra 2017.

Nabor slovarskih iztočnic:

Asadov
Baudouinov
Calderonov
D'Annunziov
d'Estaingov
d'Indyjev
de Courtenayjev
de la Vegov
de Palmov
De Palmov
de Souzov
De Souzov
El Grecov
Gassetov
Metternichov
O'Connorjev
Richelieujev
Saint-Exupèryjev
St. Johnov
Vignyjev
von Grünigenov